Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Odešel muž, který nelhal

Ve stejný týden, kdy Česká televize s úspěchem navázala na předlistopadovou tradici pokračováním seriálu Nemocnice na kraji města, připomněla smutná událost také jednu důstojnější etapu normalizační kinematografie. Po dlouhé nemoci zemřel minulé pondělí tvůrce a kameraman audiovizuálního samizdatu Originální videojournal Michal Hýbek (46). Před jeho záběry sice koncem osmdesátých let nevysedával v neděli večer celý národ, ve své době ale dokázal věc mnohem těžší – natáčet a nelhat.

Už v pětadvaceti letech přitom okusil, že jakákoli svobodná tvorba přijde v profízlovaném Československu pěkně draho. Jednoho listopadového večera roku 1980 se ještě coby vysokoškolský student chemie svěřil kamarádovi, že se podílí na vydávání samizdatového kulturního časopisu Vokno. Už o tři dny později se to dozvěděla StB a Michal Hýbek šel na 18 měsíců do kriminálu. Oním kamarádem byl totiž prominentní agent tajné policie, jinak obdivovaný protirežimní písničkář Jim Čert. Ostatně po návratu z kriminálu nabízeli estébáci takovou spolupráci i Hýbkovi – s lákavou nabídkou, že pokud svolí, bude moci dostudovat přírodovědeckou fakultu (chyběly mu dvě poslední zkoušky). S vysvětlením, že „nežaloval ani jako malé dítě“ se Hýbek ze služby pro socialismus omluvil.

Snad je každá smůla k něčemu dobrá: ve vězení na Borech se nedostudovaný chemik a amatérský filmař spřátelil s Václavem Havlem a na přelomu let 1985–86 pak o něm na 16milimetrovou kameru natočil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].