Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nad Alpami se blýská

Mohou demokratické volby změnit vládu? Jak kde. V zemích, kde si dvě či více stran pomocí psané či nepsané smlouvy rozdělí moc a opozice zcela ztratí na významu, je to těžké. Vzniká v nich totiž zakořeněný model proporční demokracie, kde jsou mantinely předem stanoveny a karty v podstatě rozdány. Ke změně zaběhlého systému je pak zapotřebí věru silné zemětřesení. Právě na tomto pozadí je třeba vnímat výsledky švýcarských voleb z 19. října a vítězství lidové strany „švýcarského Haidera“ Christopha Blochera, jejíž program agituje proti přistěhovalectví, proti zneužívání sociálního systému a proti sjednocování Evropy. Strašení Haiderem je dost možná žurnalisticky nadnesené. Zajímavější je skutečnost, že ve Švýcarsku, symbolu tradice, neměnnosti, úspěchu a blahobytu, se po téměř půlstoletí mluví o změně vlády.

mobrazek_1554.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1554.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Mohou demokratické volby změnit vládu? Jak kde. V zemích, kde si dvě či více stran pomocí psané či nepsané smlouvy rozdělí moc a opozice zcela ztratí na významu, je to těžké. Vzniká v nich totiž zakořeněný model proporční demokracie, kde jsou mantinely předem stanoveny a karty v podstatě rozdány. Ke změně zaběhlého systému je pak zapotřebí věru silné zemětřesení. Právě na tomto pozadí je třeba vnímat výsledky švýcarských voleb z 19. října a vítězství lidové strany „švýcarského Haidera“ Christopha Blochera, jejíž program agituje proti přistěhovalectví, proti zneužívání sociálního systému a proti sjednocování Evropy. Strašení Haiderem je dost možná žurnalisticky nadnesené. Zajímavější je skutečnost, že ve Švýcarsku, symbolu tradice, neměnnosti, úspěchu a blahobytu, se po téměř půlstoletí mluví o změně vlády. To je novinka v rámci celoevropského kontextu.

V jiné zemi by se Blocher po vítězných volbách pokusil sestavit vládu, a kdyby – třeba pro svou nepřijatelnost – neuspěl, rozhodoval by druhý v pořadí. Ve Švýcarsku však již od roku 1959 platí „kouzelná formule“, která bez ohledu na skutečný výsledek voleb udílí po dvou vládních křeslech liberálům a sociálním i křesťanským demokratům, zatímco lidovcům nechává pouze jedno. Mají dostat lidovci dvě na úkor někoho slabšího? Nebo zachovat tradici jako zdroj švýcarského úspěchu? To je, oč tu běží.

Kde je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].