Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Scéna

Dokumentární Jihlava

Ve čtvrtek 23. října začíná v Jihlavě 7. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. V osmi kategoriích se představí přes sto filmů, z toho v soutěži českých dokumentů je jich přihlášeno čtrnáct. Mezi nimi například dokument Heleny Papírníkové o Ivanu Jirousovi nebo Domov můj od Martina Marečka, který pojednává o loňském turné divadelního souboru pražských bezdomovců. Další nové české dokumenty lze nalézt v kategorii Mezi moři. K nejvýznamnějším patří Sentiment od režiséra Tomáše Hejtmánka o českém filmovém tvůrci Františku Vláčilovi.

Pět tančících Britů

Silným lákadlem pro všechny milovníky moderního tance bude mezinárodní taneční festival Konfrontace, který v Praze vstupuje do svého druhého týdne. Jako zajímavé se jeví vystoupení britského souboru Russella Maliphanta, který v pondělí a úterý 20. a 21. října předvede v divadle Minor svou novou choreografii pro pět tanečníků s názvem Choice.

Bulgakov a Moliére

V brněnském Mahenově divadle chystá na pátek 24. října estétská skupina Střežený Parnas premiéru nové inscenace dramatu Michaila Bulgakova Moliére. Hra, která pojednává v těžkých chvílích slavného francouzského dramatika a herce, když se od něj odvrátí vladař Ludvík XIV., je metaforou obtížného života Bulgakova, který byl v nemilosti komunistického režimu.

Jazzové struny podzimu

V pondělí 20. října vystoupí v pražském Lucerna Music Baru soubor amerického…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].