Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Problém má jméno Guantánamo

V lednu tomu budou už dva roky, kdy na americkou vojenskou základnu v kubánském Guantánamu dorazili první členové Al Kajdy a Tálibánu, které se podařilo pochytat při bojích v Afghánistánu po 11. září. Nyní pobývá na základně zhruba 660 lidí, někdejší dojem senzace je ale pryč. Guantánamo mediálně vybledlo. Teď se však objevily nové konkrétní informace. Skupina amerických osobností z řad bývalých soudců, diplomatů i vojáků se na přelomu září a října obrátila na Nejvyšší soud Spojených států, aby tento způsob zadržování – de facto bez šance na řádný proces – prověřil. K této výzvě se přidal i Červený kříž. Avšak prakticky v tutéž dobu bylo v USA zatčeno několik lidí spjatých s bojem proti terorismu: jsou podezřelí z napomáhání lidem zadržovaným právě na Kubě. Guantánamo tak Americe přináší problémy nejen ohledně prestiže velmoci ve světě, ale také kvůli spolehlivosti její státní správy.

mobrazek_1499.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1499.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Na patnáct minut ven a potom zpátky do klece. Možná na celý život. foto čtk • Autor: Respekt
Fotografie: Na patnáct minut ven a potom zpátky do klece. Možná na celý život. foto čtk • Autor: Respekt

V lednu tomu budou už dva roky, kdy na americkou vojenskou základnu v kubánském Guantánamu dorazili první členové Al Kajdy a Tálibánu, které se podařilo pochytat při bojích v Afghánistánu po 11. září. Nyní pobývá na základně zhruba 660 lidí, někdejší dojem senzace je ale pryč. Guantánamo mediálně vybledlo. Teď se však objevily nové konkrétní informace. Skupina amerických osobností z řad bývalých soudců, diplomatů i vojáků se na přelomu září a října obrátila na Nejvyšší soud Spojených států, aby tento způsob zadržování – de facto bez šance na řádný proces – prověřil. K této výzvě se přidal i Červený kříž. Avšak prakticky v tutéž dobu bylo v USA zatčeno několik lidí spjatých s bojem proti terorismu: jsou podezřelí z napomáhání lidem zadržovaným právě na Kubě. Guantánamo tak Americe přináší problémy nejen ohledně prestiže velmoci ve světě, ale také kvůli spolehlivosti její státní správy.

oživotí bez soudu

Pro přiblížení poměrů v Guantánamu je nezbytná krátká rekapitulace známých faktů. Zadržovaní jsou umístěni na samotkách o rozměrech 2,5 x 2,5 metru v lokalitě, kde panuje dusné tropické klima, a jen dvakrát v týdnu se mohou na čtvrt hodiny protáhnout mimo celu či spíše klec. Formálně mají sice k dispozici vše, co potřebují, včetně hygienických potřeb a možnosti pravidelných modliteb, nicméně trpí naprostou izolací – jak mezi sebou navzájem, tak od svých rodin či…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].