Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Zlínský milionář Roman Vaškůj zbohatl mimo jiné na tom, že v polovině 90. let ze Slovenska dovážel benzin a naftu a neplatil daně. Když se věc prozradila, zdálo se řešení prosté: za dluhy bude trestán ten, kdo je udělal. Nestalo se tak. Zatímco Vaškůj dnes na veřejnosti vystupuje jako blahobytný majitel stáje závodních aut, třičtvrtěmiliardový dluh za něj z úředního rozkazu platí jiní – mimo jiné několik desítek najatých řidičů, kteří pro podnikatele jen pendlovali s cisternou mezi Slovenskem a Českem. Exekutoři jim zabavují zařízení bytu, strhávají část platu, draží domy, zabavují auta.

Roman Vaškůj je na tom o poznání lépe. Před osmi lety byl obviněn z trestného činu krácení daně. Za pomoc k tomuto činu byli obviněni další čtyři muži. Dva z nich byli loni na podzim odsouzeni na osm a osm a půl roku, dva osvobozeni. Vyšetřování samotného Vaškůje bylo už třikrát policií zastaveno, případ se znovu otevřel po intervenci nejvyšší státní zástupkyně. Dnes je jeho vyšetřování znovu zastaveno.

Zvrat do případu vnesl jeden z řidičů, který jej dostal až k Ústavnímu soudu. Jeho senát mu dal za pravdu, že dluh vyměřený celníky – více než 2 miliony korun – nemá platit. Nejdříve je třeba věc důsledně objasnit a dluh chtít jen po těch, kteří za něj skutečně mohou. Kromě dovozce – Vaškůje – se totiž na trestné činnosti zřejmě podíleli i zkorumpovaní celníci. Bez jejich rady a účasti by se podvod jen stěží podařilo vymyslet a uskutečnit. Jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].