Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jeden milion za darebáka

Krátce před uzávěrkou dorazila ze Slovenska tato zpráva: Týdeník Domino-fórum prohrál spor s bývalým šéfem tamní tajné služby Ivanem Lexou a má zaplatit odškodné milion slovenských korun. Důvod? Jedna věta v loňském komentáři. Šéfredaktor Štefan Hríb nazval Lexu „nejznámějším darebákem z největší politické strany“. Rozsudek Okresního soudu Bratislava IV zatím není pravomocný.

Je to tak čirá a nehorázná nespravedlnost, až se nad ní tají dech. O darebáctví Ivana Lexy není pochyb. Kdo by snad jméno Mečiarova šéfa tajné služby neslyšel či pozapomněl: policie ho už čtyři roky stíhá pro několik trestných činů včetně podílu na únosu prezidentova syna a na vraždě jednoho informátora. Pro týdeník Domino-fórum by byla milionová pokuta smrtící: vlastní ho šéfredaktor a ředitel, nestojí za nimi žádný velký kapitál. Přesto se v komentářích a investigativních odhaleních nebál nikoho. Ani Mečiara, ani čím dál zpupnějšího premiéra Dzurindy, ani zkorumpované justice.

K naší svobodě slova patří i to, že můžeme svým politikům říci: Pane, jste darebák. Na Slovensku by mělo platit totéž. Pokud Lexa tvrdí, že slovo darebák poškodilo jeho čest, odvolací instance doufejme změní odškodné tak, aby odpovídalo hodnotě jeho cti – na jednu korunu. A měl by uhradit celé náklady řízení, pochopitelně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].