Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Chvalovský navždy

Dluží miliardy, ale bydlí v luxusní vile za desítky milionů na okraji Prahy. Podle svého tvrzení je bez peněz a žije z podpory od přátel a známých, ale téměř každý měsíc jezdí do zahraničí. Kdo? Bývalý velkoobchodník s masem a fotbalový boss František Chvalovský.
Zkrachovalý magnát je ukázkovým případem toho, jak se lze zbavit majetku doslova věřitelům před nosem. Obrovskou rodinnou vilu vybudovanou v druhé polovině devadesátých let převedl na svou dceru, své firmy těsně před definitivním krachem prodal – například nezvěstným osobám v zahraničí.

mobrazek_1494.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1494.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Recept Františka Ch.: ve chvíli, kdy se dozvíte, že po vás jdou věřitelé... foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Recept Františka Ch.: ve chvíli, kdy se dozvíte, že po vás jdou věřitelé... foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Dluží miliardy, ale bydlí v luxusní vile za desítky milionů na okraji Prahy. Podle svého tvrzení je bez peněz a žije z podpory od přátel a známých, ale téměř každý měsíc jezdí do zahraničí. Kdo? Bývalý velkoobchodník s masem a fotbalový boss František Chvalovský.

Zkrachovalý magnát je ukázkovým případem toho, jak se lze zbavit majetku doslova věřitelům před nosem. Obrovskou rodinnou vilu vybudovanou v druhé polovině devadesátých let převedl na svou dceru, své firmy těsně před definitivním krachem prodal – například nezvěstným osobám v zahraničí.

Pohovku i hrníčky

Na kraji pražské čtvrti Bílá hora s výhledem na oboru Hvězda se tyčí obrovská prosklená vila s matně zelenými skly. Podle výpisu z katastru nemovitostí je jejím vlastníkem Radka Chvalovská (25), toho času studentka pražské Vysoké školy ekonomické. Jak vilu v hodnotě asi 40 milionů korun (na tuto cenu ji odhaduje státní zastupitelství) získala, to odhalují listiny uložené v katastrálním archivu – dostala ji darem od svého otce Františka Chvalovského. Za zmínku stojí datum transakce: velkopodnikatel vilu převedl osm dní poté, co Respekt v únoru 2000 jako první zveřejnil, že tehdejší mocný fotbalový šéf má u Komerční banky nesplácené dluhy přes dvě miliardy a že se zřejmě dopustil úvěrového podvodu.

O tom, že štědré obdarování je ve skutečnosti ulitím majetku z dosahu věřitelů, svědčí i další…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].