Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Špidla volá lid

Je třeba poděkovat poslancům ODS. Když se vláda příliš dlouho neměla k debatě o evropské ústavě a vůbec k budoucnosti Evropské unie, chopila se její organizace ODS – a pokud pozorný divák osekal balast přihlouplých urážek a obvinění, mohl se dozvědět ledacos zajímavého. Především že ODS chce silný stát, zatímco vláda spíš silného občana. Politický souboj se přitom vyhrotil natolik, že politici přehodili odpovědnost za Evropu na voliče: o evropské ústavě má rozhodnout referendum.

Je třeba poděkovat poslancům ODS. Když se vláda příliš dlouho neměla k debatě o evropské ústavě a vůbec k budoucnosti Evropské unie, chopila se její organizace ODS – a pokud pozorný divák osekal balast přihlouplých urážek a obvinění, mohl se dozvědět ledacos zajímavého. Především že ODS chce silný stát, zatímco vláda spíš silného občana. Politický souboj se přitom vyhrotil natolik, že politici přehodili odpovědnost za Evropu na voliče: o evropské ústavě má rozhodnout referendum.

Nový Mnichov a Jalta

V denících byly z úterní diskuse o evropské ústavě nejčastěji citovány výroky Vladimíra Špidly nebo šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého. Podle premiéra nastoupila ODS cestu, „kterou lze do jisté míry označit za haiderizaci naší politické scény“, na což Vlastimil Tlustý opáčil, že „ODS a její poslanci jsou ti, kteří žádného cizího panovníka, Francouze ani Němce, z Bruselu vládnout České republice nenechají“. Možná se tyto věty zdály řečníkům efektní, o evropské ústavě však premiér ani vůdce sněmovní opozice neřekli nic podstatného a zmíněné urážky vypovídají spíše o tom, že oba rétoři měli slabou chvilku.

Jeden poslanec si větší zmínku ale zaslouží. Takřka neznámý delegát ODS Zbyněk Novotný, který za celou svou éru zatím ve sněmovně vystoupil jen třikrát, se rozjel ve velkém a přirovnal jednání Evropanů o ústavě k Mnichovu 1938 a Jaltě 1945: „Následky Mnichova trvaly sedm let, následky Jalty 44 roky, následky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].