Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Případ opilého vyděrače

Je to jen specificky česká malátnost, nebo snad jakási slovanská chandra? Případ opilého poslance ODS trval sotva týden, a už kdekoho omrzel. Jak se zpočátku politici a komentátoři předháněli v tvrdých odsudcích a Petra Kotta vyzývali k rezignaci, stejně rychle během týdne rozhorlení opadlo: vždyť kdo se občas nenapije, tak proč hned taková přísnost. „Nelíbí se mi ten hon, palcové titulky,“ říká soucitně v sobotní MF Dnes poslanec Unie svobody Svatopluk Karásek, sám letos přistižený s alkoholem za volantem. „Celé mi to přijde takové rigorózní sudičství.“ Ale to je nedorozumění. Tady už nejde o opilost. Pokud Kott ze své aférky vyklouzne, pak by to byl signál, že drzé vyděračství se vyplácí a že v české politice se nedotahují věci do konce.

Fakta jsou jasná: bezvýznamný, takřka neznámý poslanec Petr Kott zmeškal „hlasování roku“ o reformě veřejných financí, protože se podle svědků zpil pod obraz v blízké malostranské hospodě. Co je horšího, chybu odmítá uznat. Kde by se běžný člověk kál a omlouval, Kott urputně zatlouká: prý nepil a hlasování se vyhnul schválně.

I marginální historky někdy posouvají společnost k civilizovanější podobě. Předseda sněmovny Zaorálek s okamžitou platností zakázal prodej alkoholu ve známém bufetu pár kroků od jednacího sálu: volalo se po tom celá léta, a najednou to jde. Poslanci ODS vyzvali Kotta k odchodu z klubu: v době nejtěsnějšího poměru sil mezi vládou a opozicí to není ani trochu taktické,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].