Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Monopoly a la Argentina

Argentině dnes nikdo neodpáře jedno nemilé prvenství: stala se první zemí v moderních dějinách, která vyhlásila bankrot. Miliony Argentinců tak prakticky ze dne na den přišly o práci i o peníze uložené v bankách a hodnota jejich majetku se smrskla na pouhou třetinu. Ve stínu těchto kolosálních problémů však zůstalo skryto jiné pozoruhodné argentinské prvenství: v čase bankrotu už fungoval nebývale dobře alternativní ekonomický systém, založený na podobných principech jako hra Monopoly.

mobrazek_1372.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1372.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Děkuji vámza hodinu tance, seňorita, máte u mě ledničku. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Děkuji vámza hodinu tance, seňorita, máte u mě ledničku. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Argentině dnes nikdo neodpáře jedno nemilé prvenství: stala se první zemí v moderních dějinách, která vyhlásila bankrot. Miliony Argentinců tak prakticky ze dne na den přišly o práci i o peníze uložené v bankách a hodnota jejich majetku se smrskla na pouhou třetinu. Ve stínu těchto kolosálních problémů však zůstalo skryto jiné pozoruhodné argentinské prvenství: v čase bankrotu už fungoval nebývale dobře alternativní ekonomický systém, založený na podobných principech jako hra Monopoly.

Trvalá za pračku

Byli tři. Psycholog Carlos De Sanzo (50), chemik Horacio Covas (48) a ekolog Rubén Ravera (40). Bydleli v městečku Bernal, třicet kilometrů od Buenos Aires, pravidelně se scházeli u stolní hry Monopoly a vedli debaty. Carlos měl byt o sedmdesáti čtverečních metrech a chtěl dokázat, že se v něm dá vypěstovat všechno, co potřebuje k životu. To, co pomocí moderních technologií, internetu a poznatků z biologického zemědělství vyprodukoval, pak v garáži směňoval se sousedy za mouku, věci a později i drobné služby. Nápad se v zemi, jejíž měna trpěla chronickými potížemi, uchytil a 1. května 1995 tak zmiňovaní tři společníci s několika přáteli založili v Bernalu první „klub směny“ (trueque). O šest let později měl už třicet tisíc členů.

Systém směňování se mezitím rozšířil po celé Argentině a výsledná síť (Red Global de Trueque) v době největšího rozmachu zahrnovala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].