Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Demokraté se dostali do varu

Do amerických prezidentských voleb zbývá víc než rok, kampaně stranických primárek se však už roztáčí naplno. U republikánů je jasno. Prezident George W. Bush se nemusí obávat žádného nebezpečného vyzývatele jako jeho otec, který musel čelit v roce 1992 konzervativnímu komentátorovi Patricku Buchananovi. Za to v Demokratické straně bude sezona dramatická – její členové cítí, že Bush je k poražení. Průzkumy Gallupova ústavu ukazují, že Bushovo působení v Bílém domě schvaluje 50 % Američanů (47 % jej neschvaluje), což je nejméně za poslední dva roky.

O demokratickou nominaci se na konci minulého týdne hlásilo deset vážných kandidátů – senátoři John Edwards (Severní Karolína), Bob Graham (Florida), John Kerry (Massachusetts), Joe Lieberman (Connecticut), dále bývalá senátorka Carol Moseley Brownová (Illinois), dlouholetý vůdce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Richard Gephardt (Missouri), kongresman Denis Kucinich (Ohio), bývalý guvernér Vermontu Howard Dean, pastor z newyorského Bronxu Al Sharpton a předminulý týden se přidal ještě generál Wesley Clark, bývalý velitel sil NATO v Evropě. Nutno dodat, že někdejší viceprezident Al Gore z boje odstoupil už vloni v prosinci a nejpopulárnější demokratka Hillary Clintonová se v tuto chvíli odmítá ucházet.

Gallupův průzkum ukázal, že Bush by prohrál v souboji jak s Clarkem (47 % proti 50 %), tak s Kerrym (47 % proti 48 %). Deana by sice těsně zdolal (48 % proti 47 %) a ostatní demokratické adepty by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].