Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zezadu a bodnout

Ve stejný den, desátého ledna, padly dva rozsudky. Za sérii drobných krádeží ve vyplavené pražské čtvrti dostal Rom Ondrej Boldi šest let. Muž, který si na stránkách novin vysloužil přezdívku “sup z Karlína”, přiznal, že krádežemi chtěl získat peníze na živobytí rodiny a na drogy. “Společnost musí být ujištěna, že jestliže se někdo dopustí trestného činu za takových okolností, jako byly záplavy, bude potrestán maximálně přísně,” prohlásil státní zástupce po vynesení verdiktu s tím, že možná bude požadovat trest ještě vyšší.

Ve stejnou dobu se u Krajského soudu v Ostravě spokojeně usmívali čtyři skinheadi. Za to, že jejich skupina chladnokrevně zaútočila na náhodné kolemjdoucí a pokusila se je zavraždit kvůli jejich rase, dostal každý z nich zhruba čtyřletý trest – o dva roky míň než karlínský nešťastník.

Zrovna se zvedal

Romové Jaroslav a Marek a jejich bílý přítel Milan se nad ránem posledního červnového dne roku 2001 vraceli z diskotéky na ubytovnu v Ostravě-Zábřehu. Zhruba dvacet minut je však sledovala skupina šesti či sedmi skinheadů a v temném podchodu je znenadání napadla. “Ohlédl jsem se a vzápětí jsem měl před obličejem zbraň,” říká osmadvacetiletý Jaroslav. Útočník na něj vystřelil z plynové pistole. “Uhnul jsem a utíkal pryč, pro pomoc,” vzpomíná. Z ubytovny zavolal policii. Cestou zpátky narazil na ztlučeného Marka (útočníci ho povalili, kopali do něj, šlapali mu po obličeji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].