Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

S přijetím eura není nutné spěchat

Alan Brown patří do úzké skupiny manažerů, kteří bez přehánění hýbou světovými trhy. Zodpovídá za investice v State Street Global Advisors, součásti šestého největšího fondu na světě, která spravuje vklady za 770 miliard dolarů (23 bilionů korun). Na podzim dostal Brown cenu časopisu Financial News jako nejlepší investiční manažer v Evropě. Před deseti dny přijel do Prahy jako řečník na seminář v České národní bance o vstupu do eurozóny.

Proč nedebatujete?

Nedávno dělala agentura Reuters anketu mezi západními analytiky, které kandidátské země přijmou euro nejdřív. Podle této ankety budou mezi prvními Kypr a Malta – “na 80 %” přijmou euro už v lednu 2007. Souhlasíte?

Ano. Ne že by na tom Kypr a Malta byli z uchazečů v ekonomických statistikách nejlépe, ale jsou to velmi malé země s výrazně západní kulturou. Je správné, že v té anketě u žádné země ani u žádného data nikdo netipoval 100 %. Život je vždycky nejistý.

Myslíte, že České republice nebo jiné zemi reálně hrozí, že kvůli rozpočtovým schodkům nebude moci přijmout euro vůbec?

Myslím, že ho nakonec přijmou všichni kandidáti. Ale jejich nadšení může dost opadnout, jestli Velká Británie, Dánsko a Švédsko zůstanou nadále u svých měn a jestli se problémy Německa ještě zhorší a potáhnou dolů celou eurozónu. Tady v Praze jsem slyšel, že tu o euru neprobíhá zrovna bouřlivá debata. Ale to by měla, ne? V létě máte referendum a po vstupu do EU je euro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].