Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rozumíme si s Němci, popisuje Jan Kohout práci Konventu

Jan Kohout (42) je náměstkem ministra zahraničí pro bezpečnostní politiku a čerstvě hlavní zmocněnec vlády pro záležitosti EU, tedy Teličkův nástupce. Do Černínského paláce přišel v roce 1990, nejprve se deset let věnoval OSN a poté Unii. V Konventu zastupuje Českou republiku. V roce 1995 vstoupil do ČSSD.

Nevadí vám, že budete chvíli jen “nový Telička”?

Nemám s tím problém. Pan Telička vtiskl celému vyjednávání pevnou tvář, udělal tady kus práce. Osobně si ho velmi vážím. Počítám s tím, že mě s ním někdo bude srovnávat.

Konvent pracuje už téměř rok a výsledkem jeho úsilí bude unikátní věc: návrh ústavy Evropské unie. Vlády členských států ale mají právo hodit ho do koše. Očekáváte to?

Ne. Ústavu bude těžké předělat, půjde o dost kompaktní dokument. Valéry Giscard d’Estaing, předseda Konventu, rozhodně není člověk, který by nechal svoji práci jen tak smést se stolu. Navíc už teď probíhají diskuse o ústavě mezi vládními politiky členských států, takže výsledek Konventu pro ně nebude žádným překvapením.

Jste jeden ze 105 členů Konventu, celkově jste tam Češi tři. Máte vůbec reálnou možnost něco prosadit?

Máme, ale rozhodně ne sami. Musíme hledat přátele, kteří uvažují podobně. Přátel je celá řada mezi menšími státy: zástupci Visegrádu, Beneluxu, Finové, Portugalci nebo Rakušané. Už se nám třeba podařilo prosadit, aby představitel EU pro zahraniční politiku příště dostával peníze na svoji práci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].