Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nosiči pochodní

Od pokusu zdejších neonacistů vyzkoušet si přesně mířenou provokaci v ulicích bývalého pražského Židovského města neuplynulo ani deset dní a už jde o zapomenutou událost. Na člověka z té rychlosti padá strach. Není to ještě tak dávno, co odsud vyjížděly vstříc plynovým komorám vlaky plné lidí hlídaných podobnými “patrioty”, jako byli holohlavci, kteří v kuklách a s hořícími pochodněmi prošli Prahou. Snaha vrátit zpět alespoň pogromistickým obrazem hrůzu té doby měla narazit na víc než na mediální přeháňku. Leckoho uklidňuje, že skinheadů se sešla “jen” padesátka, pochodní hořelo “jen” čtrnáct a magistrát nakonec akci zakázal.

Nicméně světla vydala záře pochodní dost: vyvstane v něm, že se čeští neonacisté mění v pevně organizovanou, nebezpečnou sílu, která přešla od opileckého kopání do náhrobků k cílevědomé politice. A stát ani společnost tomu nekladou nezlomné překážky.

Vše se zatím projevuje pouze v náznacích, ty ale vidět jsou. Minulý týden například stáli před soudem v Ostravě čtyři ideoví souputníci organizátorů pražské demonstrace, kteří přešli od pochodní k činům. Před rokem a půl zaútočili na zcela neznámé lidi, neboť je podráždil jejich romský vzhled. Nešlo o nějakou chaotickou pranici: útočníci se snažili své oběti chladnokrevně zabít. Když se v průběhu vyšetřování ukázalo, že patří k tajné neonacistické skupině a řídí se jejími příkazy, policie se tím směrem nevydala. A stejně tak soud. (Podrobnosti k případu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].