Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kriket s tyranem

V Zimbabwe se chystá náramná podívaná. Tentokrát nikoli na vraždy režimních oponentů, hladovějící děti, opilé krvelačné milice a jiné scény, typické pro vládu prezidenta Roberta Mugabeho. Na pažit kriketového oválu v hlavním městě Harare vyběhne 13. února anglická reprezentace, aby se v rámci mistrovství světa utkala s domácím výběrem. Bude to výsměch lidskosti.

Co viděl novinář

Britský premiér Tony Blair apeloval na anglický kriketový svaz, aby do Zimbabwe nejezdil, ale funkcionáři se rozhodli jinak. “Tento tlak je perverzní a nespravedlivý. Chce se po nás izolované, symbolické gesto,” prohlásil Tim Lamb, předseda anglické asociace.

Jistě, zpolitizovanost je pro sport smrtící. Blair je nepochybně pokrytec: svazu, který se potýká s nedostatkem peněz, by za bojkot mistrovství hrozila pokuta jeden milion liber od světové federace – a premiér už jaksi nenabídl, že by ji snad za anglické kriketisty zaplatil. Svaz by dále přišel o miliony ušlého zisku, pokud by se africká země na oplátku rozhodla zrušit plánované letní turné po Anglii. Vrcholem pokrytectví pak je, že Británie hodlá vyslat sportovce na olympiádu 2008 do Pekingu, přestože Čína není o nic svobodnější zemí než Zimbabwe.

Ale mluvit o “perverzním a ne-

spravedlivém” tlaku? V době, kdy se celá planeta zabývá především tajuplností iráckých arzenálů a umíněností severokorejských raketometčíků, je povzbudivé, že si aspoň někdo vzpomněl na zemi,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].