Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Komunisté vítězí

Obavy se naplnily, volba prezidenta se stala pro veřejnost naprosto nepochopitelnou hrou. Kdo by chtěl pochopit, co se vlastně minulou středu stalo, musel by být věštcem. Osobní spory a dohody jednoznačně zvítězily nad veřejným zájmem. Nejde o to, že nebyl nikdo zvolen, ale o to, co se kolem děje. Ovšem největší tragédií první volby prezidenta je fakt, že všichni kandidáti vyjednávali a téměř se doprošovali u komunistů. A ti si to pěkně užívali.

obrazek_99.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_99.jpeg • Autor: Respekt

Obavy se naplnily, volba prezidenta se stala pro veřejnost naprosto nepochopitelnou hrou. Kdo by chtěl pochopit, co se vlastně minulou středu stalo, musel by být věštcem. Osobní spory a dohody jednoznačně zvítězily nad veřejným zájmem. Nejde o to, že nebyl nikdo zvolen, ale o to, co se kolem děje. Ovšem největší tragédií první volby prezidenta je fakt, že všichni kandidáti vyjednávali a téměř se doprošovali u komunistů. A ti si to pěkně užívali.

Kdo s koho

Jestli se dalo někdy tvrdit, že se politika vzdaluje „obyčejným“ lidem, pak je to právě nyní při volbě prezidenta. Povolební noviny jsou plné tolika protichůdných vyjádření politiků, že je zřejmé, že ani oni sami netuší, co všechno se na Hradě odehrálo. Proč tedy nikdo nebyl zvolen?

Při hledání odpovědi je třeba za-

břednout do stranických problémů. Už proto, že komplikovaný výběr prezidenta ukazuje, jak to v Česku bude na politické scéně v příštích měsících vypadat. Je totiž zřejmé, že nejsilnější česká strana (a tím vlastně i celá vláda) je v krizi. Předsednické křeslo Vladimíra Špidly se otřásá, protože se své straně věnuje příliš málo. Kauza kolem prezidentské volby je toho ideálním důkazem.

Začalo to nesmyslnou anketou, která měla vybrat kandidáta na post prezidenta, a skončilo to u nesmyslné podpory Jaroslava Bureše. Už dopředu bylo jasné, že Bureše nepodpoří koaliční partneři, ODS, KSČM a ani většina sociálních demokratů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].