Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vzpoura trpaslíků

Jednání o liberalizaci mezinárodního obchodu v mexickém Cancúnu minulý týden skončilo neúspěchem – jak ostatně řada expertů věštila ještě před jeho začátkem. Závazky z předchozího jednání Světové obchodní (WTO) organizace v Dauhá totiž nebyly splněny. Přitom tam vyspělé země slíbily chudým státům reformu svého zemědělství, které díky státní podpoře decimuje levným vývozem hospodářství třetího světa. Pro splnění dva roky starých slibů však dosud neexistuje konkrétní plán a chudí teď dali bohatým jednoznačně najevo, že takhle to dál nepůjde.

mobrazek_1316.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1316.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Stále se čeká na reformu vyspělých zemí. FOTO ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Stále se čeká na reformu vyspělých zemí. FOTO ČTK • Autor: Respekt

Jednání o liberalizaci mezinárodního obchodu v mexickém Cancúnu minulý týden skončilo neúspěchem – jak ostatně řada expertů věštila ještě před jeho začátkem. Závazky z předchozího jednání Světové obchodní (WTO) organizace v Dauhá totiž nebyly splněny. Přitom tam vyspělé země slíbily chudým státům reformu svého zemědělství, které díky státní podpoře decimuje levným vývozem hospodářství třetího světa. Pro splnění dva roky starých slibů však dosud neexistuje konkrétní plán a chudí teď dali bohatým jednoznačně najevo, že takhle to dál nepůjde.

K čemu vedou sliby

Hlavním programem cancúnské schůze bylo zemědělství a tzv. singapurské body. To jsou sedm let staré návrhy pravidel upravujících zahraniční investice, konkurenční prostředí, průhlednost při zadávání státních zakázek či likvidaci překážek mezinárodního obchodu, jako jsou například průtahy při vyřizování celních dokumentů. Nutno říci, že agenda singapurských bodů je pro řadu zemí – jedno zda rozvojových či vyspělých – nepříjemná. Pro třetí svět by zavedení těchto dohod bylo obtížné (řada chudých států nemá ani antimonopolní úřad) a neschopnost plnit „body“ dokonale by jej přitom vystavila hrozbě vážných obchodních sankcí. Podobně podezřívavým okem sledují věc i Spojené státy. Těm ale vadí to, že přijetí singapurských návrhů omezuje státní suverenitu: verdikt amerického soudu by mohl být zrušen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].