Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Špatné zprávy ze severu

Švédský premiér Göran Persson zřejmě zažil nejtěžší dny své politické kariéry. Nejprve byla 10. září zavražděna ministryně zahraničí Anna Lindhová. Patřila k jeho nejbližším spolupracovníkům a spekulovalo se, že by právě ona mohla Perssona vystřídat v premiérském křesle. A o čtyři dny později Švédové odmítli v referendu euro. Byl to právě Persson, kdo loni po druhých vyhraných volbách prohlásil, že chce zemi dovést do eurozóny. Jeho zdrcené tváři na smutečním obřadu za Lindhovou minulý pátek ve Stockholmu se proto stěží mohl někdo divit, byť v té chvíli jeho myšlenky zřejmě nepatřily evropskému platidlu.

mobrazek_1317.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1317.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Švédové nechtějí být v Unii úplně se vším. FOTO ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Švédové nechtějí být v Unii úplně se vším. FOTO ČTK • Autor: Respekt

Švédský premiér Göran Persson zřejmě zažil nejtěžší dny své politické kariéry. Nejprve byla 10. září zavražděna ministryně zahraničí Anna Lindhová. Patřila k jeho nejbližším spolupracovníkům a spekulovalo se, že by právě ona mohla Perssona vystřídat v premiérském křesle. A o čtyři dny později Švédové odmítli v referendu euro. Byl to právě Persson, kdo loni po druhých vyhraných volbách prohlásil, že chce zemi dovést do eurozóny. Jeho zdrcené tváři na smutečním obřadu za Lindhovou minulý pátek ve Stockholmu se proto stěží mohl někdo divit, byť v té chvíli jeho myšlenky zřejmě nepatřily evropskému platidlu.

Na pietní akt za populární a respektovanou švédskou političku přijely stovky osobností z celého světa. Oficiální rozloučení s Lindhovou tím bylo završeno. To rozhodně neplatí o vyšetřování její vraždy a také o úvahách, jaký dopad bude mít severské referendum na Unii.

Přerušený zápas

Lindhová byla ubodána k smrti v obchodním domě v centru Stockholmu, kam si šla, tradičně bez ochranky, vybrat kostým pro televizní debatu o euru. Útočník zanechal na místě činu vražednou zbraň – ta byla zaslána k podrobnému rozboru do Británie –, kšiltovku a stopy krve nepatřící oběti. Na základě výpovědí očitých svědků policie záhy zveřejnila snímek možného pachatele, kterého zachytila průmyslová kamera obchodního domu. V úterý pak byl na předměstí metropole nedaleko fotbalového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].