Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Ani pětiletý zákaz profesní komory vykonávat kvůli hrubému porušení etických norem advokátní praxi, komunistická minulost a kontakty na lidi udržující styky s mafiánským podsvětím nezlomily advokátovi Jiřímu Teryngelovi vaz. Právě naopak: před několika dny totiž vyšlo najevo, že Teryngelovy služby jsou pro Špidlův kabinet podobně jako pro Zemanův nepostradatelné. Teryngel proto již pět měsíců pro vládu připomínkuje veškeré návrhy trestních zákonů včetně nového trestního zákoníku nebo euronovely ústavy.

mobrazek_1313.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1313.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Odborník se vrací do služeb vlády. FOTO ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Odborník se vrací do služeb vlády. FOTO ČTK • Autor: Respekt

Ani pětiletý zákaz profesní komory vykonávat kvůli hrubému porušení etických norem advokátní praxi, komunistická minulost a kontakty na lidi udržující styky s mafiánským podsvětím nezlomily advokátovi Jiřímu Teryngelovi vaz. Právě naopak: před několika dny totiž vyšlo najevo, že Teryngelovy služby jsou pro Špidlův kabinet podobně jako pro Zemanův nepostradatelné. Teryngel proto již pět měsíců pro vládu připomínkuje veškeré návrhy trestních zákonů včetně nového trestního zákoníku nebo euronovely ústavy. Kabinet ho za jeho práci odměňuje tisícovými částkami. „Rozhodující je, že pan Teryngel je odborník na trestní právo, to ostatní mě nezajímá,“ vysvětluje exministr spravedlnosti a současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský důvody, proč Teryngela letos v květnu jmenoval šéfem vládní komise pro trestní právo. „A navíc – jeho práce pro vládu nijak nesouvisí s jeho soukromými aktivitami.“ Premiér Vladimír Špidla odmítl – jak se stává jeho železným zvykem – případ pro veřejnost jakkoli komentovat.

Advokát Teryngel se do povědomí veřejnosti zapsal hned několikrát: naposledy, když advokátní komora loni v únoru rozhodla, že Teryngel nesmí pět let vykonávat svoje povolání jako trest za to, že coby advokát zastupoval v kauze podezřelého pronájmu moskevského hotelu Český dům jak pronajímatele, ministerstvo zahraničí, tak nájemce, soukromou rakovnickou firmu. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].