Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Policie na šikmé ploše

Nemine den, aby média nezveřejnila nějaký průšvih týkající se členů policejního sboru. A nad novinovými titulky se mnohdy tají dech. Opilý policista srazil autem dítě a prchl z místa činu. Důstojník inspekce ukradl informace z policejních databází a pokoušel se jimi vydírat lidi. Nudící se policisté odvezli do lesa zadrženého člověka a bezdůvodně ho zbili. Ještě před pěti šesti lety by tato sdělení vzbuzovala veřejné pobouření, tisk by žádal demisi ministra nebo policejního prezidenta. Dnes tito muži nejsou voláni k odpovědnosti, ani když se jim svěřený sbor strážců pořádku stává pro občany zosobněním zkorumpovanosti a neschopnosti. Jak to mohlo dojít tak daleko?

mobrazek_1323.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1323.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Toho zatkneme, ten nezná nikoho nahoře! FOTO MEDIABANKA.CZ / HULTON ARCHIVE • Autor: Respekt
Fotografie: Toho zatkneme, ten nezná nikoho nahoře! FOTO MEDIABANKA.CZ / HULTON ARCHIVE • Autor: Respekt

Nemine den, aby média nezveřejnila nějaký průšvih týkající se členů policejního sboru. A nad novinovými titulky se mnohdy tají dech. Opilý policista srazil autem dítě a prchl z místa činu. Důstojník inspekce ukradl informace z policejních databází a pokoušel se jimi vydírat lidi. Nudící se policisté odvezli do lesa zadrženého člověka a bezdůvodně ho zbili. Ještě před pěti šesti lety by tato sdělení vzbuzovala veřejné pobouření, tisk by žádal demisi ministra nebo policejního prezidenta. Dnes tito muži nejsou voláni k odpovědnosti, ani když se jim svěřený sbor strážců pořádku stává pro občany zosobněním zkorumpovanosti a neschopnosti. Jak to mohlo dojít tak daleko?

Místo ne-činu

Jistým vysvětlením tolerance ke špičkám vnitra mohla být skutečnost, že podle statistických čísel v posledních letech mírně poklesla kriminalita a naopak vzrostl počet objasněných činů. Díky případu sériových vrahů Stodolových ale dnes víme, že to je jenom hra s čísly. Vražda se prohlásí za sebevraždu a hned je o jeden „objasněný“ puntík více. Realita ovšem prozrazuje, že policie nejenže není schopná dotáhnout do konce závažné případy korupce či podvodů, ale neumí udržet pořádek ani v ulicích či na silnicích.

Česká republika je kritizována ve zprávách Evropské unie, ale i v dokumentech nevládních organizací, jako je třeba Transparency International, za vysokou míru korupce a neschopnost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].