Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nevyvážejme Kavany

Jan Kavan, jenž minulý týden skončil s šéfováním Valnému shromáždění OSN, chce příští rok zamířit do Evropského parlamentu. Kandidátka ČSSD sice ještě není hotová, ale řada vlivných sociálních demokratů včetně jejich šéfa Vladimíra Špidly Kavanovy ambice podporuje, protože je prý „plně kvalifikován“. Fakt, že jde o člověka symbolizujícího české politické bahno, jim zjevně nevadí.
Ponechme stranou, že Kavan není kvalifikován pro žádnou veřejnou funkci, ať na mezinárodní či domácí scéně. Exministrův zájem nicméně vybízí k úvaze, jaké zástupce by měli čeští voliči poslat do štrasburského parlamentu, až budou mít příští rok v červnu poprvé šanci ovlivnit jeho složení.

Jan Kavan, jenž minulý týden skončil s šéfováním Valnému shromáždění OSN, chce příští rok zamířit do Evropského parlamentu. Kandidátka ČSSD sice ještě není hotová, ale řada vlivných sociálních demokratů včetně jejich šéfa Vladimíra Špidly Kavanovy ambice podporuje, protože je prý „plně kvalifikován“. Fakt, že jde o člověka symbolizujícího české politické bahno, jim zjevně nevadí.

Ponechme stranou, že Kavan není kvalifikován pro žádnou veřejnou funkci, ať na mezinárodní či domácí scéně. Exministrův zájem nicméně vybízí k úvaze, jaké zástupce by měli čeští voliči poslat do štrasburského parlamentu, až budou mít příští rok v červnu poprvé šanci ovlivnit jeho složení.

Kariéra se dělá doma

Evropský parlament nepatří mezi nejprestižnější fóra, kam by politické strany vysílaly své hvězdy. Pro jejich členy je vždy lákavější kandidovat do národního parlamentu, kde mají šanci vyšvihnout se na ministra či premiéra. Navíc je zřejmé, že ten, kdo opustí domácí vody, mizí z očí veřejnosti, a tak jeho kariéra ve vlasti chřadne. Když se k tomu přidá nízký zájem médií o práci evropských parlamentářů, mají ambiciózní politici jasno.

Menší země proto do unijního parlamentu zpravidla nominují zkušené postavy s politickým zenitem za sebou. Za Portugalsko tu zasedá například bývalý prezident Mario Soares a za Itálii exministr zahraničí a bývalý předseda vlády Lamberto Dini. Velké státy, které mají nárok na početnější zastoupení, nabízejí voličům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].