Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Irácké miliardy na dohled

mobrazek_1314.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1314.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Je třeba do Iráku jít. FOTO AUTOR • Autor: Respekt
Fotografie: Je třeba do Iráku jít. FOTO AUTOR • Autor: Respekt

Těsně po skončení války proti Saddámovi začaly české úřady bombardovat tuzemské podnikatele naléhavě znějícím apelem: máte možnost získat obrovské zakázky při obnově Iráku. Ministerstvu průmyslu se přihlásilo téměř sedm set zájemců, zhruba desetina z nich pak i přímo americkým firmám Bechtel a Halliburton, které jako generální dodavatelé dostaly pro začátek na základní rekonstrukci Iráku tři miliardy dolarů. Je téměř půl roku poté a zmínky o případných zakázkách se vytratily z novin. Není divu. Žádná česká firma zatím nic nesehnala. Nyní se to však může změnit.

Hurá do Basry

Snad největší zálusk na zakázky si od začátku dělala pražská firma Technoexport – v 70. letech zajišťovala výstavbu většiny iráckých rafinerií.

„V červnu jsme byli v Basře obhlédnout rafinerie, které jsme postavili. Tehdy tam byla ještě taková atmosféra, že hlavní cesta je přes americké firmy,“ říká ředitel Technoexportu Josef Cílek. Spolu s další desítkou podnikatelů se proto v polovině července vydal na týden do Spojených států jednat o případných zakázkách s americkými zprostředkovateli. Vrátili se bez úspěchu. „Stovky amerických firem tam čekají na zakázky. Proč by je dávali nám, když jsou to americké peníze,“ krčí rameny Cílek.

Česká vláda schválila na podporu exportu do Iráku pro letošek 120 milionů korun a v příštích dvou letech po dalších čtyřech stech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].