Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Chodí pacient dokola

Zpoplatnění návštěvy zdravotnických zařízení, které prosazuje navzdory názoru předsedy vlády a volebnímu programu své strany ministryně zdravotnictví Marie Součková, se zalíbilo lékařům. Přivítal jej prezident České lékařské komory David Rath, pochvalně se o něm vyjádřil i šéf Lékařského odborového klubu Milan Kubek a za dobrý nápad je považuje i profesor Michal Anděl (Opožděná léčba, ale správná, Respekt č. 37/2003), podle něhož dobře splní roli regulačního prostředku a omezí příliš hustou frekvenci, s níž zdejší pacienti docházejí do lékařských ordinací. Podle statistik jsou Češi opravdu druhými nejpilnějšími pacienty v Evropě (lékaře navštíví v průměru patnáctkrát za rok), což je jistě nepříznivá skutečnost, s níž by se něco mělo dělat. Potíž je ovšem v tom, že nikdo nehledá skutečné příčiny tohoto stavu.

Zdraví nemocní

Jaksi se tiše předpokládá, že lidem se prostě v čekárnách líbí. Dá se ovšem předložit stejně hypotetické a tvrdými daty stejně nepodložené tvrzení, že frekvence návštěv klientů v ordinacích českých lékařů je tak vysoká pouze proto, že si je lékaři mezi sebou posílají, k dalším – dost možná i docela zbytečným – vyšetřením. Pacient, nevěda, že se jedná o zbytečné vyšetření a v obavě o své zdraví, lékaře poslechne a pokračuje v pouti po čekárnách. A návštěvnost utěšeně roste.

Je s podivem, že zdravotní pojišťovny nijak neudivuje, že nikoli nevýznamné množství pacientů navštěvuje lékaře pravidelně i více než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].