Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Žádná ruka netleská

V denním tisku se o novém filmu režiséra Davida Ondříčka Jedna ruka netleská už s předstihem píše jako o „druhých Samotářích“ – čeká nás opět mimoňovitý Jiří Macháček v hlavní roli, psychicky ne zcela vyrovnaný Ivan Trojan a pořádná porce fórů, které zřejmě zlidoví. A hned první zprávy z testovacích projekcí dokládaly, že diváci opravdu odcházejí „mrtví smíchy“ – osobitě postpubertálnímu Macháčkovi se prý dokonce řehtají, aniž by cokoli řekl nebo udělal. Optimismus posílil i Jan Tříska, který si ve snímku zahrál jednu z vedlejších rolí: Ondříčkův film je podle něj „odsouzený k úspěchu“.
Dílo má premiéru tento čtvrtek a pro toho, kdo čekal víc než vtipy, dopadlo neslavně: se Samotáři má společné jen to špatné.

mobrazek_1304.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1304.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Z obrázkového scénáře: Testujeme hranice normálnosti. Storybord: Jaromír Švejdík • Autor: Respekt
Fotografie: Z obrázkového scénáře: Testujeme hranice normálnosti. Storybord: Jaromír Švejdík • Autor: Respekt

V denním tisku se o novém filmu režiséra Davida Ondříčka Jedna ruka netleská už s předstihem píše jako o „druhých Samotářích“ – čeká nás opět mimoňovitý Jiří Macháček v hlavní roli, psychicky ne zcela vyrovnaný Ivan Trojan a pořádná porce fórů, které zřejmě zlidoví. A hned první zprávy z testovacích projekcí dokládaly, že diváci opravdu odcházejí „mrtví smíchy“ – osobitě postpubertálnímu Macháčkovi se prý dokonce řehtají, aniž by cokoli řekl nebo udělal. Optimismus posílil i Jan Tříska, který si ve snímku zahrál jednu z vedlejších rolí: Ondříčkův film je podle něj „odsouzený k úspěchu“.

Dílo má premiéru tento čtvrtek a pro toho, kdo čekal víc než vtipy, dopadlo neslavně: se Samotáři má společné jen to špatné.

Orli mezi kuřaty

Jsme v kabině náklaďáku a závozník Standa (Jiří Macháček) přesvědčuje o poznání drsnějšího šoféra Jana (David Matásek), že se mu kuřata na korbě zdají nějaká divná. „Drž hubu, nebo ti useknu ruku,“ padne první hláška a následuje vysvětlující přeřeknutí: „Žádný orly jsi neviděl.“ Celníkům na hranicích se však kuřata rovněž nepozdávají a Standa s Janem záhy putují před soud za pašování dravých ptáků. Na scéně se v tu chvíli zjevuje další klíčová postava – majitel restaurace Zdeněk (Ivan Trojan), který si ptáky objednal. Nabízí dopravcům výhodný obchod: když budou mlčet a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].