Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

mobrazek_1276.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1276.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: A. B. Svojsík. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: A. B. Svojsík. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Zakladatel tuzemského skautingu Antonín Benjamin Svojsík, od jehož smrti ve středu uplyne pětašedesát let, patří k lidem, kteří významně zasáhli do českých novodobých dějin. Jeho junáci totiž nejen hledali cestu k dobrodružství v přírodě, ale také pomáhali československému státu: stovky skautů se například účastnily druhé světové války jako dobrovolníci v zahraničních armádách a v domácím odboji.

Antonín B. Svojsík se narodil v září roku 1876 v Praze na Smíchově. Zde také vystudoval gymnázium, sám později na podobné škole učil tělocvik. Vždy se zajímal o to, jak vést mladé lidi lákavou formou k zdravému životu. Klíčovým se pro něj stal rok 1911, kdy se za ním v Praze zastavil jeho známý z Anglie a nadšeně mu vyprávěl o tamním skautském hnutí: sir Robert Baden-Powell začal vést mladé lidi k životu v přírodě s minimálním vybavením (a to pod dojmem, který na něj během války s jihoafrickými Búry udělala schopnost domorodců vzdorovat britské armádě). Svojsíka myšlenka zaujala a ještě téhož roku se do Anglie vypravil. Z několika výprav se skautskými oddíly se vrátil nadšen: mladí lidé prožívají dobrodružství, zároveň se učí cti a slušnosti. Ve Švédsku a v Dánsku si pak ověřil, že skauting je přenosný i do jiných zemí.

Svojsíkovi se nepozdával pouze polovojenský dril Baden-Powella, odmítal budovat malou armádu, proto pro tuzemské prostředí spojil anglický skauting s americkým, který více dbal na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].