Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Trochu páchnoucí, ale šťastní

Existuje poměrně rozšířený názor, že autoři sci-fi jsou dobří v předvídání budoucnosti. Něco na tom je: o tématu vědí totéž, co my všichni ostatní – tedy vůbec nic – ale zato mají vypsanou ruku, dobrý jazyk a styl, cit pro zápletku a pointu. Na futurologickou půdu se vydal i jeden z idolů cyberpunkové generace, Američan Bruce Sterling. Vedle výše popsaných kvalit disponuje ještě četnými styky mezi vědci, podnikateli a politiky, jež získal jako komentátor a příležitostný reportér dříve „kultovního“, dnes komerčně úspěšného měsíčníku Wired. Není tedy divu, že jeho knihu „Zítřek je dnes“ (Tomorrow Now) opatřenou podtitulem „Předpověď pro následujících padesát let“ se zájmem přivítali nejen fanoušci sci-fi, ale i recenzenti.

mobrazek_1285.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1285.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1285.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1285.jpeg • Autor: Respekt

Existuje poměrně rozšířený názor, že autoři sci-fi jsou dobří v předvídání budoucnosti. Něco na tom je: o tématu vědí totéž, co my všichni ostatní – tedy vůbec nic – ale zato mají vypsanou ruku, dobrý jazyk a styl, cit pro zápletku a pointu. Na futurologickou půdu se vydal i jeden z idolů cyberpunkové generace, Američan Bruce Sterling. Vedle výše popsaných kvalit disponuje ještě četnými styky mezi vědci, podnikateli a politiky, jež získal jako komentátor a příležitostný reportér dříve „kultovního“, dnes komerčně úspěšného měsíčníku Wired. Není tedy divu, že jeho knihu „Zítřek je dnes“ (Tomorrow Now) opatřenou podtitulem „Předpověď pro následujících padesát let“ se zájmem přivítali nejen fanoušci sci-fi, ale i recenzenti.

Bakterie

Sterlingovu výchozí pozici lze popsat takto: věci, trendy, technologie či obchodní modely, o nichž tradičně uvažujeme jako o záležitosti budoucích let, již někde reálně existují. Jen o nich nevíme, protože jsou menšinové, okrajové, nemají dostatečný ekonomický význam. Kdo je však dovede správně rozpoznat, má do budoucnosti otevřený výhled.

Obyvatele nepříliš vzdálené budoucnosti si představuje Sterling takto: „Podle měřítek dvacátého století nevypadáte příliš čistě. Popravdě řečeno, jste vlastně špinaví a trochu páchnete. Zato jste však působivě robustní, v oku jiskru, jste naplněni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].