Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Bleskový konec náhlých davů

Respekt před nedávnem věnoval pozornost „nově vznikajícímu“ fenoménu zvanému „flash mobs“
neboli náhlé davy (viz článek Marka Faka Masa a žert, Respekt č. 35/2003). S trochou nadsázky by se ovšem dalo říci, že publikovaným článkem spíš přinesl jen další důkaz, že tento druh svérázné zábavy už má zenit za sebou, je znehodnocen, a tedy i odsouzen k poměrně rychlé „smrti“.Marek Fak a téměř všichni ostatní autoři, kteří o náhlých davech psali, kladou vznik flash mobs někdy do poloviny letošního roku. Za jejich tvůrce pak považují Newyorčana, který se představuje pouze jako Bill. Skutečnost je ovšem barvitější. Předchůdce flash mobs můžeme hledat hlouběji v historii. Ideový vzor lze do jisté míry nalézt v hnutí situacionistů, které vzniklo ve Francii koncem padesátých let („vytváření situací“ si dali přímo do jména).

Respekt před nedávnem věnoval pozornost „nově vznikajícímu“ fenoménu zvanému „flash mobs“

neboli náhlé davy (viz článek Marka Faka Masa a žert, Respekt č. 35/2003). S trochou nadsázky by se ovšem dalo říci, že publikovaným článkem spíš přinesl jen další důkaz, že tento druh svérázné zábavy už má zenit za sebou, je znehodnocen, a tedy i odsouzen k poměrně rychlé „smrti“.

Nejen New York

Marek Fak a téměř všichni ostatní autoři, kteří o náhlých davech psali, kladou vznik flash mobs někdy do poloviny letošního roku. Za jejich tvůrce pak považují Newyorčana, který se představuje pouze jako Bill. Skutečnost je ovšem barvitější. Předchůdce flash mobs můžeme hledat hlouběji v historii. Ideový vzor lze do jisté míry nalézt v hnutí situacionistů, které vzniklo ve Francii koncem padesátých let („vytváření situací“ si dali přímo do jména). V San Franciscu prováděly performance podobné náhlým davům umělecké skupiny Suicide Club, The Cacophony Society a řada dalších už na přelomu osmdesátých let.

Ani ve využití internetu nedrží Bill prvenství. Česko totiž předběhlo první virtuálně organizovaný newyorský flash mob o tři čtvrtě roku. V loňském říjnu totiž vytvořila náhlý dav skupina lidí kolem internetové stránky maslo.cz. Nazývali jej „reality hack“ a účastníkům dali za úkol, aby patnáct minut nenuceně postávali před výlohou McDonald’s a pozorovali dění uvnitř. O své motivaci, která je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].