Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bezzásadový si nepřipadám

Vlastimil Tlustý (48) vystudoval mechanizační fakultu na Vysoké škole zemědělské v Praze. Pracoval ve Výzkumném ústavu zemědělské techniky, v roce 1986 vstoupil do KSČ. Později spoluzakládal ODS. V letech 1991–92 byl náměstkem ministra zemědělství pro privatizaci, ale tehdejší ministr Josef Lux ho odvolal kvůli údajnému střetu zájmů (Tlustého rodina měla poradenskou firmu). Od roku 1992 je nepřetržitě poslancem za ODS. Dlouhá léta byl jejím mluvčím pro oblast zemědělství, po odštěpení Unie svobody se po volbách 1998 stal předsedou rozpočtového výboru a jedním z hlavních ekonomických expertů ODS. Dnes je jejím stínovým ministrem financí. Tlustý je ženatý, má dceru, žije ve Slaném.
Konec rámečku

ODS chce na nejbližší schůzi sněmovny vyvolat hlasování o důvěře vládě. Zatím jste ale dosáhli jediného: úspěšně jste stmelili koalici – její poslanci vesměs ujišťují, že vládu podrží.

To je vaše hypotéza, podle mě jsme ji nestmelili. My si myslíme, že Špidlova vláda je katastrofou pro tuto zemi, a mezi vládními poslanci jsou určitě tací, kteří to už dnes vědí a jen hledají odvahu, aby to řekli nahlas.

mobrazek_1292.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1292.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Vlastimil Tlustý. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Vlastimil Tlustý. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Vlastimil Tlustý (48) vystudoval mechanizační fakultu na Vysoké škole zemědělské v Praze. Pracoval ve Výzkumném ústavu zemědělské techniky, v roce 1986 vstoupil do KSČ. Později spoluzakládal ODS. V letech 1991–92 byl náměstkem ministra zemědělství pro privatizaci, ale tehdejší ministr Josef Lux ho odvolal kvůli údajnému střetu zájmů (Tlustého rodina měla poradenskou firmu). Od roku 1992 je nepřetržitě poslancem za ODS. Dlouhá léta byl jejím mluvčím pro oblast zemědělství, po odštěpení Unie svobody se po volbách 1998 stal předsedou rozpočtového výboru a jedním z hlavních ekonomických expertů ODS. Dnes je jejím stínovým ministrem financí. Tlustý je ženatý, má dceru, žije ve Slaném.

Konec rámečku

ODS chce na nejbližší schůzi sněmovny vyvolat hlasování o důvěře vládě. Zatím jste ale dosáhli jediného: úspěšně jste stmelili koalici – její poslanci vesměs ujišťují, že vládu podrží.

To je vaše hypotéza, podle mě jsme ji nestmelili. My si myslíme, že Špidlova vláda je katastrofou pro tuto zemi, a mezi vládními poslanci jsou určitě tací, kteří to už dnes vědí a jen hledají odvahu, aby to řekli nahlas.

A vy už jste připraveni vládnout?

Máme analýzu všech variant, které přicházejí v úvahu. V tuto chvíli ale považuji za úplně zbytečné je probírat. Napřed je třeba zbavit zemi Vladimíra Špidly a jeho hrozné vlády, která říká, že pokud provede…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].