Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zcela na dně

Günter Wallraff, snad nejznámější západoněmecký investigativní novinář, čelí obvinění, že před třemi desetiletími spolupracoval se Stasi, tedy s tajnou policií komunistické NDR. Je to pro něj potupné – místo aby ve svých 61 letech v poklidu kráčel na novinářský Parnas kvůli svým dodnes věhlasným reportážím ze 70. a 80. let o zneužívání tureckých přistěhovalců nebo o špinavých praktikách, k nimž se uchylovala redakce největšího bulvárního deníku Bild, musí se bránit nařčením, že svá strhující odhalení vlastně dělal na zakázku bolševiků, protože se jim hodila do krámu. Wallraff se brání tím, že vědomou spolupráci popírá. Jenže jeho obhajoba nepůsobí příliš přesvědčivým dojmem.

mobrazek_1244.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1244.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Wallraff (vlevo) podepisuje jednu ze svých knih, tentokrát německému Romovi. Fotografie je z loňského roku. Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Wallraff (vlevo) podepisuje jednu ze svých knih, tentokrát německému Romovi. Fotografie je z loňského roku. Repro Respekt • Autor: Respekt

Günter Wallraff, snad nejznámější západoněmecký investigativní novinář, čelí obvinění, že před třemi desetiletími spolupracoval se Stasi, tedy s tajnou policií komunistické NDR. Je to pro něj potupné – místo aby ve svých 61 letech v poklidu kráčel na novinářský Parnas kvůli svým dodnes věhlasným reportážím ze 70. a 80. let o zneužívání tureckých přistěhovalců nebo o špinavých praktikách, k nimž se uchylovala redakce největšího bulvárního deníku Bild, musí se bránit nařčením, že svá strhující odhalení vlastně dělal na zakázku bolševiků, protože se jim hodila do krámu. Wallraff se brání tím, že vědomou spolupráci popírá. Jenže jeho obhajoba nepůsobí příliš přesvědčivým dojmem.

Podobných případů, kdy se na nějakou známou osobnost ze Západu provalilo, že pracovala pro bolševickou špionáž, se samozřejmě za posledních třináct let objevilo mnoho, a to nejen v Německu. Jenže na rozdíl od všech ostatních měl Wallraff, řečeno s menší nadsázkou, punc „svědomí národa“. Získal slávu jako člověk, který se nebojácně snaží demaskovat všechnu špatnost ve společnosti. Jeho knihy, zejména ta o Turcích s názvem Zcela na dně, se prodávaly v milionových nákladech a Němcům nastavovaly nelichotivé zrcadlo. Nynější skandál je zkrátka krajně nepříjemný nejen pro Wallraffa, ale jistě i pro mnoho liberálních obyvatel Německa, kteří v něm tak trochu viděli svého mluvčího.

Wagner

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].