Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Poslední výhra Aloise Grebeníčka

Má veřejnoprávní televize vytvořit současný dokument o soudech s komunistickým mučitelem politických vězňů Aloisem Grebeníčkem, nebo spíše historický o Římanech na Moravě? Zdá se logické začít u aktualit. Ty přece nejvíc hýbou společností, které veřejnoprávní médium slouží. Dramaturgové brněnského televizního studia si ovšem myslí opak. Téměř rok úspěšně odmítají námět přední české scenáristky a dokumentaristky Kristiny Vlachové, která chce důkladně zmapovat právě Grebeníčkovu kauzu. Jejich vlastní nápady, které letos nabídli do centra v Praze, jim přitom na Kavčích horách nepřijali právě proto, že šlo o historické exkurzy bez jakékoli vazby na dnešek. „Vrátili jsme jim dvě třetiny témat a musí nám vymyslet nová,“ říká hlavní dramaturgyně ČT pro dokumenty a publicistiku Alena Müllerová. Zařadí tedy Brno konečně do výroby dokument o Grebeníčkovi?

Má veřejnoprávní televize vytvořit současný dokument o soudech s komunistickým mučitelem politických vězňů Aloisem Grebeníčkem, nebo spíše historický o Římanech na Moravě? Zdá se logické začít u aktualit. Ty přece nejvíc hýbou společností, které veřejnoprávní médium slouží. Dramaturgové brněnského televizního studia si ovšem myslí opak. Téměř rok úspěšně odmítají námět přední české scenáristky a dokumentaristky Kristiny Vlachové, která chce důkladně zmapovat právě Grebeníčkovu kauzu. Jejich vlastní nápady, které letos nabídli do centra v Praze, jim přitom na Kavčích horách nepřijali právě proto, že šlo o historické exkurzy bez jakékoli vazby na dnešek. „Vrátili jsme jim dvě třetiny témat a musí nám vymyslet nová,“ říká hlavní dramaturgyně ČT pro dokumenty a publicistiku Alena Müllerová. Zařadí tedy Brno konečně do výroby dokument o Grebeníčkovi?

Drahošovy stíny

Kristina Vlachová má za sebou úspěšné dokumenty o Králi Šumavy, jáchymovské věži smrti a dalších tématech vyrovnání se s komunistickými zločiny, tentokrát ale v Brně nepochodila. „Ať se Vlachová obrátí na pražské nebo ostravské studio, investigativní publicistiku tady neděláme,“ vysvětluje programový šéf brněnského studia Jiří Florian. Stačí ovšem jediný telefonát, aby člověk pochopil, že nemluví pravdu. „Téma Kristiny Vlachové patří určitě mezi zajímavá a klidně by je

v Brně mohli natočit,“ nechápe brněnské výmluvy pražská dramaturgyně Alena…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].