Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Cannabis? Zeptejte se v lékárně

Minulý týden začalo Nizozemsko vydávat v lékárnách marihuanu na předpis. Rekreační droga, kterou čínská medicína používá už několik tisíc let, odstraňuje podle lékařů nevolnost provázející chemoterapeutickou léčbu rakoviny. Pacienty s AIDS zbavuje nechutenství, snižuje vnitrooční tlak při zeleném zákalu a svalové křeče při úrazech páteře a v neposlední řadě pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou.
Nákup konopí v pětigramovém balení po zhruba 50 eurech omezuje v březnu schválený „opiový“ zákon na pacienty, u kterých selhala konvenční léčba. Zelený řapíkatý symbol společenské revolty 60. let – který holandští lékaři nedoporučují kouřit, ale pít ve formě čajů – by navíc nemocným měla hradit zdravotní pojišťovna.

mobrazek_1253.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1253.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Pomůže mi, nebo uškodí? Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Pomůže mi, nebo uškodí? Foto Králík • Autor: Respekt

Minulý týden začalo Nizozemsko vydávat v lékárnách marihuanu na předpis. Rekreační droga, kterou čínská medicína používá už několik tisíc let, odstraňuje podle lékařů nevolnost provázející chemoterapeutickou léčbu rakoviny. Pacienty s AIDS zbavuje nechutenství, snižuje vnitrooční tlak při zeleném zákalu a svalové křeče při úrazech páteře a v neposlední řadě pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou.

Nákup konopí v pětigramovém balení po zhruba 50 eurech omezuje v březnu schválený „opiový“ zákon na pacienty, u kterých selhala konvenční léčba. Zelený řapíkatý symbol společenské revolty 60. let – který holandští lékaři nedoporučují kouřit, ale pít ve formě čajů – by navíc nemocným měla hradit zdravotní pojišťovna.

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v dobře známých coffee shopech si kvůli zdravotním problémům dosud kupovalo marihuanu na sedm tisíc osob. Úřad pro lékařské používání konopí (BMC) předpokládá, že od září si do lékáren pro „čistší“ drogu na předpis bude docházet až dvakrát tolik lidí. „Je to historický krok,“ tvrdí šéf BMC Willem Scholten.

Nic nového

Tímto krokem potvrzují nizozemské úřady dosavadní renomé sociálních reformátorů. Volnější přístup k nelegální bylině, nejviditelnější právě v amsterodamských coffee shopech, učinil ze země oblíbený cíl konopné turistiky a synonymum tolerance. Také…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].