Často hledáte, jak…
Obálka vydání 36/2003
36/2003 • 31. 8. – 7. 9. 2003

2003/36

Dopisy

Komentáře

Nedostatečně, Buzková

Hana Čápová

Polovina učitelů dnes stávkuje. Chtějí si vymoci vyšší platy. Druhá polovina kantorů chce také brát víc. Nesouhlasí však s tím, že odboráři chtějí přidat všem stejně. Dobrým jako špatným, potřebným jako nadbytečným. Stávku podporuje jen necelá třetina rodičů. Není divu, odborářské recepty úroveň vzdělávání nezlepší.
Učitelé berou málo, na tom se shodnou všichni. Průměrný plat učitele kopíruje průměr ve státě, začínající kantor je na tom ještě hůř. Domů si odnese osm a půl tisíce korun čistého, po deseti letech praxe si polepší o čtyři tisíce. Přesto se půlka učitelů ke stávce, pořádané odbory, nepřipojila. Stejně jako veřejnost se ptají: Proč stávkovat právě teď?

Ve hvězdách

Erik Tabery

Kráska, zvíře a miliony

Jaroslav Pašmik

Zaplaťpámbu za Čermáka

Tomáš Němeček

Vraťte nám policii

Jaroslav Spurný

Policie dnes není značkou, které by bylo záhodno důvěřovat. Není možné se spolehnout, že na tísňové volání přijede včas, pokud vůbec přijede. Není možné věřit, že dokáže rozpoznat zločin. Často lze pochybovat, že chce zločince opravdu stíhat, někdy je na místě podezřívat muže a ženy s policejním odznakem, že se zločinci spolupracují. Stoupající počet mrtvých na silnicích je nevyvádí z klidu a vydobýt desítky miliard na účtech podvodníků a zlodějů je pro policii nezřídka neřešitelný problém. Nejde o přehnanou kritiku. Téměř každodenní zprávy v médiích přinášejí o liknavosti a neodpovědnosti policejního sboru výmluvné důkazy.

Test pro Blaira i Bushe

Zbyněk Petráček

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Jak dohonit Cocteaua

Jaroslav Pašmik

Začátek tohoto roku postavil před Petra a Matěje Formanovy nečekanou výzvu. Synové slavného režiséra, z nichž první je loutkoherec a režisér a druhý grafik a scénograf, dostali od pražského Národního divadla nabídku vytvořit novou inscenaci opery Kráska a zvíře současného amerického skladatele Philipa Glasse. Věc měla ovšem jeden háček: Glassova hudba totiž nebyla původně určena k inscenování. Skladatel ji vytvořil jako novou zvukovou stopu ke stejnojmennému zhruba padesát let starému filmu francouzského básníka, dramatika a režiséra Jeana Cocteaua. Divadla pak objížděl s několika syntetizátory a skupinkou hudebníků a zpěváků, kteří dodávali černobílému filmu nový rozměr.

Western podle Brautigana

Hana Ulmanová

Dva muži v jedné vaně

Petr Třešňák

Nuda v Bruselu

Kateřina Šafaříková

Želary nejsou pelíšek

Přemysl Martínek

Ondřej Trojan se do české kinematografie zapsal hlavně jako producent diváckých hitů Pelíšky a Pupendo, nyní se ale po třinácti letech vrací na post filmového režiséra. Jeho dlouho očekávané Želary, natočené podle dvou literárních předloh spisovatelky Květy Legátové, mají premiéru tento čtvrtek a už teď můžeme bez nadsázky mluvit o jedné z filmových událostí roku.
Osudy Čechů za druhé světové války dokáží dobře vypovídat o nešvarech zdejší společnosti a revidovat ideologicky pošramocenou historickou reflexi našich dějin, není tedy divu, že jsou po roce 1989 mezi filmaři vcelku populární.

Zahraničí

Rusko to nezvládl

Robert Žitňanský

Oblouk nad Mostarem

Filip Tesař

Z minulého týdne

Zbyněk Petráček, Kateřina Šafaříková

Típněte to

Carl O´Brien

Jack Kinnevey, majitel malé hospody ve vesnici Rosscahil na západě Irska, se začne hurónsky smát, když padne řeč na vládní plán zakázat kouření ve všech restauracích a barech, co jich v zemi je. „To mám štamgastovi, který ke mně chodí přes 50 let, říct: Promiň, ale tady kouřit nesmíš?“ kroutí Kinnevey nevěřícně hlavou a s povytaženým obočím dodává: „Třeba v Kalifornii můžete zákazníka požádat, aby si šel zapálit ven. Ale tady to nejde. Tady na to není počasí, vždyť pořád prší.“ Kinneveyův podnik je typickým vzorkem irských hostinců – místnost zaplněná lidmi vyprazdňujícími sklenice černého piva jednu za druhou, tradiční hudba podbarvující atmosféru a oblaka cigaretového kouře. Od 1. ledna příštího roku bude možná takový obrázek navždy minulostí. Irsko se má stát první evropskou zemí, kde bude zakázáno kouřit v hospodách, barech, restauracích a na pracovišti.

Kovboje sráží ze sedla klesající popularita

Marek Fak

V aféře Kelly padla první hlava

Jaroslav Beránek

Britská vláda zažívá horké chvilky a čelí největší krizi důvěry od roku 1997, kdy se dostala k moci. Krize má své jméno – David Kelly – a od minulého týdne také svou první oběť. Stal se jí ředitel odboru komunikační strategie na Downing Street, známý mediální mág Alastair Campbell. V pátek odpoledne oznámil svoji rezignaci a okomentoval ji slovy „nadešel čas jít dál a dělat něco jiného“. Campbellův odchod se všeobecně očekával, ale ne pouhý den poté, co byl kvůli podezření z klamání veřejnosti o Iráku vyslýchán sám jeho šéf, premiér Tony Blair.