Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vraťte nám policii

Policie dnes není značkou, které by bylo záhodno důvěřovat. Není možné se spolehnout, že na tísňové volání přijede včas, pokud vůbec přijede. Není možné věřit, že dokáže rozpoznat zločin. Často lze pochybovat, že chce zločince opravdu stíhat, někdy je na místě podezřívat muže a ženy s policejním odznakem, že se zločinci spolupracují. Stoupající počet mrtvých na silnicích je nevyvádí z klidu a vydobýt desítky miliard na účtech podvodníků a zlodějů je pro policii nezřídka neřešitelný problém. Nejde o přehnanou kritiku. Téměř každodenní zprávy v médiích přinášejí o liknavosti a neodpovědnosti policejního sboru výmluvné důkazy.

Policie dnes není značkou, které by bylo záhodno důvěřovat. Není možné se spolehnout, že na tísňové volání přijede včas, pokud vůbec přijede. Není možné věřit, že dokáže rozpoznat zločin. Často lze pochybovat, že chce zločince opravdu stíhat, někdy je na místě podezřívat muže a ženy s policejním odznakem, že se zločinci spolupracují. Stoupající počet mrtvých na silnicích je nevyvádí z klidu a vydobýt desítky miliard na účtech podvodníků a zlodějů je pro policii nezřídka neřešitelný problém. Nejde o přehnanou kritiku. Téměř každodenní zprávy v médiích přinášejí o liknavosti a neodpovědnosti policejního sboru výmluvné důkazy.

Vše pro kariéru

Policie před dvěma týdny oznámila, že dopadla manžele Stodolovy, kteří se přiznali k osminásobné vraždě a několika loupežným přepadením. S jistým zdráháním připustila, že „několik“ vražd považovala za sebevraždy nebo nešťastné náhody. „Několik“ se později ukázalo jako sedm. Všechny tyto případy se policisté zprvu pokusili uzavřít bez vyšetřování, aniž naslouchali pochybnostem svědků o příčině smrti. Když například jednu z obětí, která byla vedena jako pohřešovaná, nalezl její syn v hrobě na zahradě, detektivové bleskově dopadli „vrahy“: čtveřici mužů, podezřelých z několika loupeží (byli mezi nimi dva Ukrajinci). Policisté v televizním vysílání poděkovali svědkům, kteří je na stopu údajných pachatelů přivedli. Byla to blamáž o to větší, že těmito svědky nebyl nikdo jiný než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].