Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Típněte to

Jack Kinnevey, majitel malé hospody ve vesnici Rosscahil na západě Irska, se začne hurónsky smát, když padne řeč na vládní plán zakázat kouření ve všech restauracích a barech, co jich v zemi je. „To mám štamgastovi, který ke mně chodí přes 50 let, říct: Promiň, ale tady kouřit nesmíš?“ kroutí Kinnevey nevěřícně hlavou a s povytaženým obočím dodává: „Třeba v Kalifornii můžete zákazníka požádat, aby si šel zapálit ven. Ale tady to nejde. Tady na to není počasí, vždyť pořád prší.“ Kinneveyův podnik je typickým vzorkem irských hostinců – místnost zaplněná lidmi vyprazdňujícími sklenice černého piva jednu za druhou, tradiční hudba podbarvující atmosféru a oblaka cigaretového kouře. Od 1. ledna příštího roku bude možná takový obrázek navždy minulostí. Irsko se má stát první evropskou zemí, kde bude zakázáno kouřit v hospodách, barech, restauracích a na pracovišti.

Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jack Kinnevey, majitel malé hospody ve vesnici Rosscahil na západě Irska, se začne hurónsky smát, když padne řeč na vládní plán zakázat kouření ve všech restauracích a barech, co jich v zemi je. „To mám štamgastovi, který ke mně chodí přes 50 let, říct: Promiň, ale tady kouřit nesmíš?“ kroutí Kinnevey nevěřícně hlavou a s povytaženým obočím dodává: „Třeba v Kalifornii můžete zákazníka požádat, aby si šel zapálit ven. Ale tady to nejde. Tady na to není počasí, vždyť pořád prší.“ Kinneveyův podnik je typickým vzorkem irských hostinců – místnost zaplněná lidmi vyprazdňujícími sklenice černého piva jednu za druhou, tradiční hudba podbarvující atmosféru a oblaka cigaretového kouře. Od 1. ledna příštího roku bude možná takový obrázek navždy minulostí. Irsko se má stát první evropskou zemí, kde bude zakázáno kouřit v hospodách, barech, restauracích a na pracovišti.

Hlavně žádné další žaloby

V zemi, kde je pivní kultura tak oblíbená, sází málokdo na úspěch zákazu kouření. Postihy těch, kdo zákon poruší, jsou nicméně velmi přísné, daleko striktnější než podobná protikuřácká opatření kdekoli na světě. Hospodskému, který povolí kouření ve svém lokále, hrozí pokuta ve výši téměř dvou tisíc eur anebo rovnou několik týdnů natvrdo. V krátké době za sebou je to už druhý zásah do organismu irských putyk, protože kabinet Bertieho Aherna nedávno prosadil spoustu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].