Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nedostatečně, Buzková

Polovina učitelů dnes stávkuje. Chtějí si vymoci vyšší platy. Druhá polovina kantorů chce také brát víc. Nesouhlasí však s tím, že odboráři chtějí přidat všem stejně. Dobrým jako špatným, potřebným jako nadbytečným. Stávku podporuje jen necelá třetina rodičů. Není divu, odborářské recepty úroveň vzdělávání nezlepší.
Učitelé berou málo, na tom se shodnou všichni. Průměrný plat učitele kopíruje průměr ve státě, začínající kantor je na tom ještě hůř. Domů si odnese osm a půl tisíce korun čistého, po deseti letech praxe si polepší o čtyři tisíce. Přesto se půlka učitelů ke stávce, pořádané odbory, nepřipojila. Stejně jako veřejnost se ptají: Proč stávkovat právě teď?

Fotografie: Nechte je říct, kdo je dobrý a kdo špatný učitel Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Nechte je říct, kdo je dobrý a kdo špatný učitel Foto: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Polovina učitelů dnes stávkuje. Chtějí si vymoci vyšší platy. Druhá polovina kantorů chce také brát víc. Nesouhlasí však s tím, že odboráři chtějí přidat všem stejně. Dobrým jako špatným, potřebným jako nadbytečným. Stávku podporuje jen necelá třetina rodičů. Není divu, odborářské recepty úroveň vzdělávání nezlepší.

Proč někteří nestávkují

Učitelé berou málo, na tom se shodnou všichni. Průměrný plat učitele kopíruje průměr ve státě, začínající kantor je na tom ještě hůř. Domů si odnese osm a půl tisíce korun čistého, po deseti letech praxe si polepší o čtyři tisíce. Přesto se půlka učitelů ke stávce, pořádané odbory, nepřipojila. Stejně jako veřejnost se ptají: Proč stávkovat právě teď? Ministryně Petra Buzková totiž splnila slib a kantoři dostanou od nového roku přidáno. Nejde sice o závratné částky – učitelé základních škol by si měli polepšit o třináct procent, jejich středoškolští kolegové o dvě procenta –, ale snahu ministryně měla. Argument odborů, že není jisté, zda se od nového roku peníze na slíbené přilepšení opravdu najdou, jim nepřipadá zrovna pádný. Stejné je to s jejich druhým stávkovým důvodem, ohroženými třináctými a čtrnáctými platy. Některým kantorům připadá malicherné zavírat školu kvůli tomu, že v květnu a v listopadu dostanou navíc místo poloviny hrubého platu jen jeho pětinu nebo desetinu.

Hlavní a zajímavější důvod, proč se ke stávce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].