Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kdo se bojí Rudolfa Steinera

Do diskuse o sporu ministerstva školství s waldorfskými školami se zapojil také mluvčí Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů Zdeněk Vojtíšek (Respekt č. 32/2003). Pokusil se přitom čtenáře poučit, v čem tkví „podstata sporu“ a dodat „některá důležitá fakta“. Z jeho textu je však zřejmé, že sám nepochopil, o co jde.

obrazek_1175.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_1175.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Ukázalo se, že waldorfské školy kritizují hlavně ti, kdo je neznají. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ukázalo se, že waldorfské školy kritizují hlavně ti, kdo je neznají. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Do diskuse o sporu ministerstva školství s waldorfskými školami se zapojil také mluvčí Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů Zdeněk Vojtíšek (Respekt č. 32/2003). Pokusil se přitom čtenáře poučit, v čem tkví „podstata sporu“ a dodat „některá důležitá fakta“. Z jeho textu je však zřejmé, že sám nepochopil, o co jde.

Všechny základní školy bez výjimky u nás pracují podle učebních dokumentů, které schválilo ministerstvo školství. Tím dokumentem je zpravidla vzdělávací program „Základní škola“, někdy také „Národní škola“ nebo „Obecná škola“. Waldorfské základní školy, které budou od září v ČR fungovat již čtrnáctý školní rok, pracují podle vzdělávacího programu „Waldorfská škola“. Ten se nacházel od roku 1996 v režimu tzv. pokusného ověřování. Práce waldorfských škol a kvalita jejich vzdělávacího programu byla každoročně vyhodnocována ministerstvem a kontrolována Českou školní inspekcí. Ministerstvo ani inspekce nezakrývají, že jsou s prací waldorfských škol po pedagogické i organizačně-správní stránce spokojeny. Od počátku mezi úřady a waldorfskými školami panovala shoda v tom, že režim pokusného ověřování je dočasný, a když si v prosinci 2002 podaly žádost o jeho vyhodnocení a zařazení do standardního režimu, nebylo to pro ministerstvo žádným…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].