Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Státními prémiemi proti pasivitě

Ministr práce Ľudovít Kaník přišel minulý týden s dalším balíkem reformních zákonů, jejichž společným jmenovatelem je motivace. Kaník se snaží vyburcovat Slováky k větší aktivitě. Nezaměstnaný, který bude ochoten odstěhovat se za prací do jiného města, dostane od státu 10 tisíc korun; tato suma je míněna jako státní příspěvek na náklady související s přestěhováním. Této šance bude, pokud bude Kaníkův plán schválen, moci využít jednou za dva roky. Když se nezaměstnaný rozhodne podnikat, vláda mu přispěje na startu nenávratnou dotací 100 tisíc korun, na východním Slovensku až 150 tisíci korun. Člověk, který si najde práci dříve než do půl roku, bude po šest měsíců k platu dostávat ještě polovinu částky, kterou by mu stát platil jako podporu, kdyby si místo nenašel. Motivační finesy by přitom neměly nijak zatížit státní pokladnu: nemají stát ani o korunu víc, než vláda na boj s nezaměstnaností dávala dosud.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ministr práce Ľudovít Kaník přišel minulý týden s dalším balíkem reformních zákonů, jejichž společným jmenovatelem je motivace. Kaník se snaží vyburcovat Slováky k větší aktivitě. Nezaměstnaný, který bude ochoten odstěhovat se za prací do jiného města, dostane od státu 10 tisíc korun; tato suma je míněna jako státní příspěvek na náklady související s přestěhováním. Této šance bude, pokud bude Kaníkův plán schválen, moci využít jednou za dva roky. Když se nezaměstnaný rozhodne podnikat, vláda mu přispěje na startu nenávratnou dotací 100 tisíc korun, na východním Slovensku až 150 tisíci korun. Člověk, který si najde práci dříve než do půl roku, bude po šest měsíců k platu dostávat ještě polovinu částky, kterou by mu stát platil jako podporu, kdyby si místo nenašel. Motivační finesy by přitom neměly nijak zatížit státní pokladnu: nemají stát ani o korunu víc, než vláda na boj s nezaměstnaností dávala dosud. V minulosti však peníze šly na takzvanou aktivní politiku zaměstnanosti, tedy především na přeškolování lidí.

Falešná hra s čísly

Vysoká nezaměstnanost je noční můrou slovenské společnosti. Léta se pohybovala těsně pod 20 procent a patřila tak k nejvyšším v Evropě. Vzestup, který v posledních letech významně přispěl ke slovenské „blbé náladě“, je velmi zajímavý. Před rokem 1998 – během autokratické vlády Mečiarova HZDS – se míra nezaměstnanosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].