Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Příště už nikdy není

BOHDAN HOLOMÍČEK se narodil roku 1943 v obci Sienkiewiczowka na Ukrajině. Po válce se jeho rodina přestěhovala do Mladých Buků v Krkonoších. Vyučil se elektrikářem, pracoval jako montér, elektrikář a údržbář, od roku 1994 se živí ve svobodném povolání jako fotograf. Fotografovat začal v roce 1957, vystavuje od roku 1969 (byl jedním z autorů slavné pololegální výstavy „9 + 9“ v Plasech v roce 1981), posledních dvacet let má několik výstav ročně. Dlouhá léta se pohybuje po celé České republice, kde na pokračování snímá nekončící seriál fotografických momentek. Patří k nejvýznamnějším soudobým českým fotografům, v Nové encyklopedii českého výtvarného umění je jeho dílo ceněno jako „autobiografie, která se navíc stává generační výpovědí“. Je zastoupen v mnoha galeriích a muzeích po celém světě (New York, Chicago, Paříž, Berlín, Los Angeles, Lausanne aj.). Nakladatelství Torst mu vydalo dvě monografie (1995, 2000). V současné době vystavuje v Praze v Ateliéru Josefa Sudka na Újezdě. Bohdan Holomíček žije v Janských Lázních, je ženatý, má dva syny.

Fotografie: Bohdan Holomíček. Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: Bohdan Holomíček. Foto Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Rámeček

BOHDAN HOLOMÍČEK se narodil roku 1943 v obci Sienkiewiczowka na Ukrajině. Po válce se jeho rodina přestěhovala do Mladých Buků v Krkonoších. Vyučil se elektrikářem, pracoval jako montér, elektrikář a údržbář, od roku 1994 se živí ve svobodném povolání jako fotograf. Fotografovat začal v roce 1957, vystavuje od roku 1969 (byl jedním z autorů slavné pololegální výstavy „9 + 9“ v Plasech v roce 1981), posledních dvacet let má několik výstav ročně. Dlouhá léta se pohybuje po celé České republice, kde na pokračování snímá nekončící seriál fotografických momentek. Patří k nejvýznamnějším soudobým českým fotografům, v Nové encyklopedii českého výtvarného umění je jeho dílo ceněno jako „autobiografie, která se navíc stává generační výpovědí“. Je zastoupen v mnoha galeriích a muzeích po celém světě (New York, Chicago, Paříž, Berlín, Los Angeles, Lausanne aj.). Nakladatelství Torst mu vydalo dvě monografie (1995, 2000). V současné době vystavuje v Praze v Ateliéru Josefa Sudka na Újezdě. Bohdan Holomíček žije v Janských Lázních, je ženatý, má dva syny.

Velká část vašich snímků tvoří fotografický deník. Mnoho lidí se o něco takového pokoušelo, měl jste i epigony, ale většina to vzdala. Kde jste se učil žánru?

U starých potulných fotografů hlavně ze začátku minulého století. Snažím se najít odpověď na to, proč mě jejich fotografie ještě dneska…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].