Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo bude nejvyšším zahradníkem

Už brzy poslanci vyberou hlavního strážce našich peněženek. Vzhledem k tomu, že téměř polovina toho, co vyděláme, míří do společné kasy, je na místě Nejvyšší kontrolní úřad oním strážcem nazývat. Pouze jeho obrovské pravomoci totiž umožňují prozkoumat každý kout, kam zamíří naše peníze. Za poslední roky si NKÚ vysloužil uznání jako nezávislá instituce, která se umí postavit i vládnoucím stranám. Dnes je ale tato nezávislost v ohrožení.

Fotografie: Pro kozla to není vhodné místo. Foto Petr Kubín • Autor: Respekt
Fotografie: Pro kozla to není vhodné místo. Foto Petr Kubín • Autor: Respekt

Už brzy poslanci vyberou hlavního strážce našich peněženek. Vzhledem k tomu, že téměř polovina toho, co vyděláme, míří do společné kasy, je na místě Nejvyšší kontrolní úřad oním strážcem nazývat. Pouze jeho obrovské pravomoci totiž umožňují prozkoumat každý kout, kam zamíří naše peníze. Za poslední roky si NKÚ vysloužil uznání jako nezávislá instituce, která se umí postavit i vládnoucím stranám. Dnes je ale tato nezávislost v ohrožení.

Nezapomenutelný šéf

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) má skutečně velké pravomoci. Může vlastně všude, kde se nějakým způsobem nakládá s veřejnými financemi. Může zavítat i do České národní banky či České konsolidační agentury. Dosud se NKÚ stal noční můrou většiny ministerstev, protože v nich odhalil plýtvání v miliardových hodnotách. Například nedávno zjistil, že ministerstvo dopravy mohlo od roku 2000 ve své společnosti Ředitelství silnic a dálnic ušetřit téměř dvě miliardy, kdyby řádně zadávalo veřejné zakázky a kontrolovalo, zda za vydané peníze bylo vůbec něco vykonáno. Ministerstvo pro místní rozvoj má zase podle úřadu zmatky v účetnictví v hodnotě osmi a půl miliardy korun. Rozhodně tedy není náhodou, že Nejvyšší kontrolní úřad se u veřejnosti těší vůbec nejvyšší důvěře z tuzemských institucí. Věří mu ještě o trochu více lidí než Ústavnímu soudu – bezmála tři čtvrtiny Čechů. A není náhodou, že první dvě místa obsadily právě tyto dvě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].