Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Arnie říká adieu

Příběh amerického herce Arnolda Schwarzeneggera, rodáka ze Štýrského Hradce, je fascinující. Dobyl sportovní svět, stal se filmovou celebritou a nyní útočí na křeslo guvernéra státu Kalifornie. Byl jedním z těch, kteří v osmdesátých letech vytvořili prototyp akčního hrdiny. Ale proč byly vlastně filmy se Schwarzeneggerem tak úspěšné?

Konec 60. let byl pro velká filmová studia finanční katastrofou a jedním ze způsobů, kterým se pokoušela do kin přilákat diváky, bylo i uvolnění cenzury a rozkvět žánrů jako horor, akční filmy nebo erotika. Studia během 70. let postupně vstřebávala témata považovaná dříve za podřadná, aby na počátku let osmdesátých filmy posílené o nové akční hvězdy zaútočily na divákovy emoce nebývalou silou.

Amerika se v té době probírala z vietnamské kocoviny a měla již dost sebezpytujících válečných filmů, jako byly Lovec jelenů či Návrat domů. Potřebovala nové hrdiny, kteří by byli nejen silní a vytrvalí, ale především úspěšní. V akčním filmu na rozdíl od reality bylo jasné, kdo stojí na správné straně a kdo je nepřítelem. Arnold Schwarzenegger a jeho kolegové Sylvester Stallone, Jean Claude van Damme či Chuck Norris byli prototypy málomluvných a vždy vítězících bojovníků, kteří si tykají s chřestýši a všechny zbraně poznají podle cvaknutí uzávěrky. Proměna akčního žánru a jeho služba politice je nejlépe vidět na Stalloneho rambovské sérii. První díl z roku 1982 ještě pojednává o neschopnosti americké společnosti integrovat vietnamské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].