Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vatikán je proti, Bush také

Vatikánské ústředí katolické církve se předminulý čtvrtek pustilo do kampaně, o které různí komentátoři po světě hned napsali, že je předem prohraná – do kampaně proti legalizaci partnerských svazků homosexuálů. Vatikán varoval křesťanské politiky, že by jejich souhlas s takovými sňatky byl „hluboce nemorální“. Dokument sepsaný předsedou Komise pro nauku víry kardinálem Josephem Ratzingerem a schválený papežem Janem Pavlem II. například podle Süddeutsche Zeitung jen svědčí o tom, jak církev trvá na „překonaných biblických představách“.

Fotografie: Už tě napadlo, že bychom se mohli vzít? Foto Profimedia.cz/ Hulton Archive • Autor: Respekt
Fotografie: Už tě napadlo, že bychom se mohli vzít? Foto Profimedia.cz/ Hulton Archive • Autor: Respekt

Vatikánské ústředí katolické církve se předminulý čtvrtek pustilo do kampaně, o které různí komentátoři po světě hned napsali, že je předem prohraná – do kampaně proti legalizaci partnerských svazků homosexuálů. Vatikán varoval křesťanské politiky, že by jejich souhlas s takovými sňatky byl „hluboce nemorální“. Dokument sepsaný předsedou Komise pro nauku víry kardinálem Josephem Ratzingerem a schválený papežem Janem Pavlem II. například podle Süddeutsche Zeitung jen svědčí o tom, jak církev trvá na „překonaných biblických představách“.

Ve středu předminulý týden se k sňatkům homosexuálů vyjádřil odmítavě také americký prezident George W. Bush. Podle něj může manželství být pouze svazkem mezi mužem a ženou. Dal proto pokyn právníkům Bílého domu, aby připravili legislativní rámec pro uzákonění této zásady. I Bush se v očích mnohých amerických novinářů pustil do střetu s větrnými mlýny – už proto, že boj za práva homosexuálů dospěl tak daleko, že v Kalifornii, Minnesotě, Connecticutu, New Yorku a New Jersey mohou stejnopohlavní páry adoptovat děti. Homosexuální sňatky jsou uzákoněné ve Vermontu, podobný průlom se chystá i v Massachusetts.

Obě iniciativy, vatikánská a Bushova, se snaží zpochybnit záležitosti, které se liberálnímu pohledu zdají samozřejmé. Proto je zajímavé se podívat, jak konzervativci svou argumentaci staví a co konkrétně vidí na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].