Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Už žádné nařízené ceny, prosím

Fotografie: Nejdražší a nejpomalejší? Tak jděte ke konkurenci. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Nejdražší a nejpomalejší? Tak jděte ke konkurenci. Foto ČTK • Autor: Respekt

Ministr informatiky Vladimír Mlynář chce zřejmě v poslední době nadchnout uživatele internetu: Telecomu dal ultimátum do září, aby zlevnil nebo zkvalitnil připojení pomocí technologie známé pod zkratkou ADSL, a hodlá přitom „využít všech možností, které má“. Bez ohledu na to, že ministr těch možností tolik nemá, Telecom už oznámil první ústupek – za stejnou cenu bude nabízet rychlejší připojení.

Boj s bývalým monopolem se na první pohled jistě musí líbit kdekomu. I ten, kdo o technologii ADSL nikdy nic neslyšel, už si zřejmě zapamatoval, že ministr bojuje „za nás“, běžné uživatele, proti „zlému“ Telecomu. V tomto postupu je ale skryto nejedno úskalí.

Desetkrát rychlejší

Nejprve stručné vysvětlení, co je to vlastně ADSL. Jde o jednu z možností, jak na běžných měděných telefonních linkách (tzv. kroucených dvoulinkách) dosáhnout tzv. vyšších přenosových rychlostí, tedy „rychlejšího internetu“, často označovaného jako širokopásmové připojení neboli broadband. Zkratka znamená Asymmetric Digital Subscriber Line a klíčové je zde slovo „asymetrický“: rychlost přijímání dat je vyšší než rychlost jejich odesílání. (Není to specifické jen pro tuto technologii, ale i pro mnoho jiných, například pro technologii GPRS, což je nejběžnější připojení k internetu prostřednictvím mobilního telefonu.) Právě to si uživatelé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].