Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Prezident jde do války

Senátoři minulý týden zamítli tři ze čtyř Hradem navržených kandidátů do Ústavního soudu a vážná roztržka mezi prezidentem a horní komorou je na světě. Prezident mluví o „skandálu“, senátoři o „válce“. Tady je zpráva, jak vypadal její začátek.
Z osmi ústavních soudců, které letos vybírá Václav Klaus, předstoupili před Senát první srpnovou středu čtyři: právník Václav Pavlíček, senátorka Dagmar Lastovecká a dva advokáti – Vladimír Balaš s Klárou Veselou-Samkovou.

Fotografie: Václav Pavlíček, Klára Veselá-Samková a Vladimír Balaš - přišli, viděli a prohráli. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Václav Pavlíček, Klára Veselá-Samková a Vladimír Balaš - přišli, viděli a prohráli. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Senátoři minulý týden zamítli tři ze čtyř Hradem navržených kandidátů do Ústavního soudu a vážná roztržka mezi prezidentem a horní komorou je na světě. Prezident mluví o „skandálu“, senátoři o „válce“. Tady je zpráva, jak vypadal její začátek.

Chameleon, svazák a neobyčejná žena

Z osmi ústavních soudců, které letos vybírá Václav Klaus, předstoupili před Senát první srpnovou středu čtyři: právník Václav Pavlíček, senátorka Dagmar Lastovecká a dva advokáti – Vladimír Balaš s Klárou Veselou-Samkovou.

První přišel na přetřes Vladimír Balaš. Debata byla krátká. Senátor Martin Mejstřík jen připomněl, že to byl právě tento muž, kdo pro parlamentní komisi vypracoval posudek kritizující postup vlády proti vytunelované IPB přesně tak, jak se to líbilo tehdejšímu šéfovi ODS Václavu Klausovi – dnešnímu Balašovu navrhovateli. Pak se šlo volit a brzy byl znám výsledek: Balaš je ze hry po zisku pouhých třiceti hlasů ze sedmdesáti osmi přítomných.

„Z různého kličkování a názorových změn řada z nás nabyla dojmu, že pan Balaš se příliš řídí tím, kdo se ho ptá. A to by ústavní soudce neměl,“ říká senátor Jan Hadrava. Obrovskou roli v Balašově pádu hrál samozřejmě případ IPB. „Jeho dokument je klíčový v arbitráži o IPB. A kdyby Senát Balaše potvrdil ústavním soudcem, tak by arbitrům vlastně řekl, že ho stát považuje za nejvyššího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].