Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mezi Kim Čong-ilem a Pentagonem

Mezi čekateli na vstup do EU je Česko jedinou zemí, která se dosud nepřipojila k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu. Jeho domácí stoupenci sice tvrdí, že české váhání vyvolává v Unii rozruch, praxe to ale zatím nepotvrzuje. Ačkoli je myšlenka tribunálu velkým příslibem, že konečně budou za své zločiny potrestání světoví diktátoři, projekt má i rizika. Před soudem totiž mohou teoreticky stanout například i spojenečtí vojáci, kteří vedli útok proti Husajnově režimu v Iráku.

Taylore, končíme

Mezinárodní trestní tribunál (ICC), který sídlí v nizozemském Haagu, začal fungovat v červenci minulého roku. Dosud se k němu připojilo téměř sto zemí. Jeho hlavním úkolem je soudit zločiny proti lidskosti, genocidu, zločiny agrese nebo válečné zločiny těch, které nechce nebo nemůže potrestat soud domovské země. Hlavní žalobce tribunálu, argentinský právník Luis Moreno Ocampo, který se proslavil jako vyšetřovatel zločinů argentinské vojenské junty z konce sedmdesátých let, by tak v budoucnu mohl před soud pohnat například nynější severokorejské vůdce nebo brutální africké katy (mimo jiné současného liberijského prezidenta Charlese Taylora, jehož vláda stála život nejméně dvou set tisíc lidí).

Ačkoli ale tribunál funguje již přes rok, dosud před ním nikdo nestanul. Z pěti set podnětů (kdokoli může dát podnět k vyšetřování na kohokoli) se začali žalobci tribunálu zabývat zhruba sedmdesáti a ostatní označili za „neopodstatněné“. Nejvíc stížností…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].