Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hrubá záplata v Jakartě

Pohrozí-li teroristé dalším útokem, pokud budou souzeni jejich kumpáni, jak se zachovat? To je otázka do pranice. Ani osvědčená poučka, že teroristům se zásadně neustupuje, se tady neuplatňuje tak striktně. Přesto Indonésie, která byla před tuto otázku postavena právě minulý týden, nezaváhala.

V době, kdy v zemi začínal soudní proces s chycenými strůjci loňské tragédie z ostrova Bali (202 mrtvých po sebevražedném atentátu na hotel v letovisku Kuta), se přímo v metropoli Jakartě odehrál útok velmi podobný. Minulé úterý před hotel Marriott, oblíbený mezi západními turisty i diplomaty, přijel náklaďák plný výbušnin a po detonaci zůstalo v troskách 14 mrtvých a na 150 zraněných. Indonéské úřady naznačily, že zřejmě jde o dílo organizace Džamá Islamíja, místní odnože Al Kajdy, která chce překazit zmíněný proces. Nicméně už ve čtvrtek byl k trestu smrti odsouzen Amrozí bin Nurhasjím, jeden z inspirátorů tragédie na Bali, člověk, který dodal útočníkovi auto, sám přezdívaný „smějící se terorista“. Usmíval se i při vynášení rozsudku, ale když se doslechl o trestu smrti, podle agentur mu ztvrdly rysy.

Nechme teď stranou, je-li indonéská justice skutečně nezávislá, nebo jen plní zadání politiků. Jisté je, že se nezalekla teroristické hrozby ani po její realizaci. Těžko také posoudit, zda viceprezident Hamza Haz, který se ještě před pár lety osobně setkával s Usámou bin Ládinem, od té doby prozřel. Jisté však je, že indonéská vláda stojí v rámci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].