Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dotace do každého počasí

Zemědělci opět vytáhli do boje za mimořádné dotace. Letos si stěžují na sucho, jaké nepamatují, a žádají, aby se za státní peníze vykupovalo obilí. Je to paradoxní: kdyby bylo skutečně tak zle a obilí málo, jeho cena by měla růst. Na českém zemědělském trhu však ekonomická logika funguje zřídka. „Trvale vyrábíme přebytky, které srážejí cenu. Nyní se stalo jen to, že letos by mělo být obilí zhruba tolik, kolik ho skutečně potřebujeme,“ konstatuje ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha.
Výkupy přebytků přitom jen loni vyšly daňové poplatníky na miliardu korun. Zemědělci proto čekají, že stát začne za intervenční ceny vykupovat obilí i letos, a v této naději zavřeli sýpky. Chtějí, aby jim stát dal za tunu pšenice 3800 korun, obchodníkům a mlynářům, kteří jim nabízejí o desetinu až pětinu méně, odmítají prodávat.

Fotografie: Letos nás podezřelé obchody s pšenicí stály miliarty. Foto Profimedia.cz/ Hulton Archive • Autor: Respekt
Fotografie: Letos nás podezřelé obchody s pšenicí stály miliarty. Foto Profimedia.cz/ Hulton Archive • Autor: Respekt

Zemědělci opět vytáhli do boje za mimořádné dotace. Letos si stěžují na sucho, jaké nepamatují, a žádají, aby se za státní peníze vykupovalo obilí. Je to paradoxní: kdyby bylo skutečně tak zle a obilí málo, jeho cena by měla růst. Na českém zemědělském trhu však ekonomická logika funguje zřídka. „Trvale vyrábíme přebytky, které srážejí cenu. Nyní se stalo jen to, že letos by mělo být obilí zhruba tolik, kolik ho skutečně potřebujeme,“ konstatuje ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha.

Výkupy přebytků přitom jen loni vyšly daňové poplatníky na miliardu korun. Zemědělci proto čekají, že stát začne za intervenční ceny vykupovat obilí i letos, a v této naději zavřeli sýpky. Chtějí, aby jim stát dal za tunu pšenice 3800 korun, obchodníkům a mlynářům, kteří jim nabízejí o desetinu až pětinu méně, odmítají prodávat.

Necelých šest procent

Je pravda, že počasí v uplynulém roce nebylo k zemědělcům příliš příznivé. Nejdříve po povodních nemohli osít všechna rozmáčená pole, poté jim pomrzla část úrody. Na povodně i holomrazy už ale dostali od státu mimořádné dotace – celkem 1,4 miliardy korun. Teď je znovu žádají na sucho, a to ve chvíli, kdy vláda kvůli reformě zadlužených veřejných financí šetří a škrtá téměř všude včetně školství a vědy.

„V některých oblastech je proti loňsku poloviční úroda,“ stěžuje si jednatel Statku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].