Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ani Charouz, ani Železný

Majitel známé cestovní kanceláře Václav Fischer si právě prožil dva nejtěžší týdny svého podnikání v Česku – a zdá se, že je ustál. Dva týdny mohla veřejnost sledovat, jak jeho firmám zabavují věřitelé veškerý majetek. Na konci minulého týdne se Fischer s hlavními věřiteli dohodl a vzdal se svrchované vlády nad svou cestovkou.
Je to povzbudivý příběh i pro celou společnost: svou krizi řešil Fischer v západním stylu. Jeho nesnáze se vymykají z modelu českých tunelářů a podvodníčků a mnohem spíš se podobají třeba pádu švýcarské letecké společnosti Swissair či hlubokým potížím, do nichž se dostaly takové telekomunikační giganty jako německý Deutsche Telekom či nizozemský KPN. I stamilionové dluhy lze řešit se ctí.

Fotografie: Prosím? Přepsat na někoho majetek? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Prosím? Přepsat na někoho majetek? Foto ČTK • Autor: Respekt

Majitel známé cestovní kanceláře Václav Fischer si právě prožil dva nejtěžší týdny svého podnikání v Česku – a zdá se, že je ustál. Dva týdny mohla veřejnost sledovat, jak jeho firmám zabavují věřitelé veškerý majetek. Na konci minulého týdne se Fischer s hlavními věřiteli dohodl a vzdal se svrchované vlády nad svou cestovkou.

Je to povzbudivý příběh i pro celou společnost: svou krizi řešil Fischer v západním stylu. Jeho nesnáze se vymykají z modelu českých tunelářů a podvodníčků a mnohem spíš se podobají třeba pádu švýcarské letecké společnosti Swissair či hlubokým potížím, do nichž se dostaly takové telekomunikační giganty jako německý Deutsche Telekom či nizozemský KPN. I stamilionové dluhy lze řešit se ctí.

Pád slavného jména

Pro běžného čtenáře vypadaly Fischerovy problémy jako blesk z čistého nebe. Je to možné? Ještě před pěti lety tohoto muže řadil Wall Street Journal mezi desítku nejúspěšnějších podnikatelů střední Evropy, ještě loni na jaře považovala čtvrtina lidí Fischera za nejvhodnějšího kandidáta na prezidenta – a teď mu po domě chodí exekutoři? Jak se to mohlo stát?

Fischer se nedostal do problémů, protože by z firem vysál majetek a nechal věřitelům zadlužené prázdné skořápky. Příčinou jeho neúspěchu byl příliš rychlý růst, který nedokázal finančně ustát. Václav Fischer je zřejmě znamenitý obchodník a mistr marketingu, jeho velkou slabinou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].