Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ztracená bitva Vatikánu

Vatikán minulý týden nečekaně ostře oprášil svou starou myšlenku: „Manželství je svaté, zatímco homosexuální vztahy se protiví přírodě a morálce.“ Vatikánská Kongregace pro víru odmítá v nově vydaném dokumentu svazky homosexuálů, protože by se tím uznalo jejich „deviantní chování“. Ke gayům samotným doporučuje chovat se „s respektem, soucitem a citlivostí“, avšak katolické politiky na celém světě vyzývá, aby hlasovali proti registrovanému partnerství.
Upřímně řečeno, soucit by si po takovém výkonu zasloužila spíše sama Kongregace pro víru. Je to divná citlivost, když zároveň necítí urážlivost výrazu „deviantní chování“. A výraz „soucit“ jako by naznačoval, že homosexuálové jsou nemocní mrzáčci, k jejichž vrozené vadě máme být shovívaví.

Vatikán minulý týden nečekaně ostře oprášil svou starou myšlenku: „Manželství je svaté, zatímco homosexuální vztahy se protiví přírodě a morálce.“ Vatikánská Kongregace pro víru odmítá v nově vydaném dokumentu svazky homosexuálů, protože by se tím uznalo jejich „deviantní chování“. Ke gayům samotným doporučuje chovat se „s respektem, soucitem a citlivostí“, avšak katolické politiky na celém světě vyzývá, aby hlasovali proti registrovanému partnerství.

Upřímně řečeno, soucit by si po takovém výkonu zasloužila spíše sama Kongregace pro víru. Je to divná citlivost, když zároveň necítí urážlivost výrazu „deviantní chování“. A výraz „soucit“ jako by naznačoval, že homosexuálové jsou nemocní mrzáčci, k jejichž vrozené vadě máme být shovívaví.

Vatikán je podle svého vysvětlení zneklidněn narůstajícím počtem zemí, které s registrovaným partnerstvím souhlasí: k Nizozemsku přibyla Belgie, americký Vermont či kanadské Ontario. Těžko však pochopit, co je na tom vlastně tak zneklidňujícího. Že je tím ohrožena klasická rodina? Ta se rozpadá už dávno a nikdo z toho nemůže mít radost, ale gayové jsou v tom nevinně. Další argument zní, že registrované partnerství otevře cestu k adopcím dětí homosexuálními páry: to je problém delikátnější a ne tak jednoznačný, ale v tuto chvíli není na stole, gayové a lesbičky žádají základní právní ochranu pro své soužití. Možná že konzervativcům je registrované partnerství podezřelé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].