Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Za koho bojuje Hojdar

Rebelie poslance Josefa Hojdara (ČSSD) proti vlastní straně trvá dál a nervozita ve vládním táboře houstne. Mostecký delegát opustil sociálnědemokratický poslanecký klub před dvěma týdny a šéfové stojedničkové koalice dosud nerozluštili, o co mu vlastně jde. „Chci bránit sociálně slabé občany před dopadem nepromyšlené reformy,“ dává Hojdar k lepšímu svoji verzi pro média. Jeho dosavadní, už dvacet let trvající politická kariéra, ovšem staví nad tato slova otazník.

Fotografie: Josef Hojdar - muž, který má rád „účelová rozhodnutí”. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Josef Hojdar - muž, který má rád „účelová rozhodnutí”. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rebelie poslance Josefa Hojdara (ČSSD) proti vlastní straně trvá dál a nervozita ve vládním táboře houstne. Mostecký delegát opustil sociálnědemokratický poslanecký klub před dvěma týdny a šéfové stojedničkové koalice dosud nerozluštili, o co mu vlastně jde. „Chci bránit sociálně slabé občany před dopadem nepromyšlené reformy,“ dává Hojdar k lepšímu svoji verzi pro média. Jeho dosavadní, už dvacet let trvající politická kariéra, ovšem staví nad tato slova otazník.

Prostě hledali a našli

Předlistopadový příběh poslance Hojdara není mezi tuzemskými politiky neobvyklý – aby mohl dělat kariéru, vstoupil v roce 1982 do KSČ. „I když mého otce z partaje vyhodili a neměl to jednoduché a i když jsem si uvědomoval, co všechno má ta strana za sebou, nakonec u mě převážilo účelové rozhodnutí,“ říká Hojdar. „Chtěl jsem v baňařině, kterou jsem vystudoval, něco dokázat - stát se jedním z důlních inženýrů na Mostecku. To by bez KSČ šlo těžko.“ Politické jištění kariéry Hojdar posílil ještě téhož roku, když souhlasil, aby byl na kandidátce Národní fronty vyslán jako delegát na mosteckou radnici. Ačkoli se tehdy zastupitelem mohl stát jen velmi aktivní bolševik, Hojdar to dnes vysvětluje tím, že „komunisté prostě hledali mladé lidi, tak mě oslovili a já to přijal“.

Partajní knížku vrátil důlní inženýr Hojdar v roce 1992 a vstoupil do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].